Stres, a posebno stres povezan s poslom znatno može utjecati na debljane, pogotovo kod žena. Istraživanje provedeno nad 3.800 osoba pokazalo je da žene koje se teže nose s poslovnim naporima ili se nalaze u stresnim poslovnim situacijama, te imaju osjećaj da ne vladaju svojom karijerom, imaju veću mogućnost da se kroz narednih 10 do 20 godina znatno udebljaju.

Osjećaj preopterećenosti poslom često demotivira, te se osobe ulijene ili počnu pretjerano unositi kalorije putem brze hrane. Stres također može utjecati na lučenje hormona kortizola, koji je posebno opasan za debljanje. Istraživanje je na Sveučilištu Gotteborg provela Sofia Klingberg, stručnjakinja za javno zdravstvo.

Kad govorimo o utjecaju preopterećenosti poslom, na žene to više utječe. Nismo istražili zbog čega je to tako, ali vjerojatno se radi o kombinaciji zahtjeva posla i veće odgovornosti za dom koju žene obično preuzimaju“, tvrdi Klingberg.

Kako bi istražili utjecaj stresnog posla na povećanje tjelesne težine, istraživači su analizirali 3.872 pristupnika istraživanj Västerbotten Intervention Program (VIP).

Program je pokrenut 1985. godine, nakon čega se pratio način života i zdravstveno stanje ispitanika u razdoblju od dvadesetak godina, unutar koji je svaka osoba pregledana i ispitana tri puta. Svaki put se osoba vagala, tražili su se podaci o njenoj prehrani, vrsti posla koji obavlja i zahtjevima tog posla.

Na početku istraživanja, 27 posto žena i 39 posto muškaraca imalo je prekomjernu tjelesnu težinu. Tijekom idućih deset godina, 33,5 posto žena i 26 posto muškaraca dobilo je barem deset posto tjelesne težine. Tijekom naredih deset godina, odnosno nakon ukupno 20 godina, 48,9 posto žena i 43,7 posto muškaraca povećalo je tjelesnu težinu za barem deset posto.

Rezultati istraživanja objavljeni u Archives of Occupational and Environmental Health sugeriraju da su u načelu žene te kojima se povećavaju kilogrami kad su suočene s prezahtjevnim poslovnim obvezama. Žene koje su se nalazile godinama u toj situaciji dobivale su u prosjeku 20 posto više na težini nego žene na ležernim poslovima.