Strong Europe tenkovsko natjecanje održano u Njemačkoj

Ovogodišnja manifestacija natjecanja tenkovskih posada iz zemalja NATO članica na vojnom poligonu Grafenwoehr u Njemačkoj ugostila je posade iz Njemačke, Francuske, Poljske, SAD-a, kao i posade iz Austrije i Ukrajine, koje nisu u NATO-u.

Posade su demonstrirale svoje sposobnosti u i oko tenka, kao i sposobnosti samih tenkova, poput identifikacije protivnika, procjenu štete i precizno manevriranje.

Ove godine, pobjednik je bila austrijska posada u Leopard 2A4 tenku njemačke proizvodnje. Za njima su slijedili prošlogodišnji pobjednici iz Njemačke s tenkom Leopard 2A6, dok je treće mjesto zauzela posada iz SAD-a s tenkom Abrams M1A2 SEP.

Ukrajinci, koji se prvi put nalaze na ovom natjecanju sa svojim T-64BV, uspjeli su izbjeći zadnje mjesto pokazavši se boljima od Poljske zahvaljujući preciznom nišanjenju pri gađanju mete.

Ova manifestacija pod nazivom Stong Europe Tank Challange održava se drugi put za redom. Nešto istočnije, Rusija također svake godine održava međunarodno natjecanje tenkovskih posada u takozvanom „tenkovskom biatlonu“, koje se održava od 2013. godine.

Autor: Tribun