Nedjeljom bez automobila u gradovima, rad od kuće do tri dana u tjednu i korištenje isplativog javnog prijevoza – samo su neke od preporuka Međunarodne energetske agencije (IEA) svijetu. Akcijski plan od 10 točaka ima za cilj smanjenje potrošnje nafte „suočenom s novonastajućom globalnom energetskom krizom koju je pokrenula ruska invazija na Ukrajinu”.

Prema procjenama IEA-e, akcije koje predlaže, ako se provedu na globalnoj razini, mogle bi pomoći u smanjenju potrošnje nafte za 2,7 milijuna barela dnevno u roku od četiri mjeseca, što bi bilo ekvivalentno više od polovice ruskog izvoza. Procjenjuje se da svijet troši gotovo 100 milijuna barela dnevno.

Među mjerama koje treba odmah poduzeti, posebno razvijene zemlje, su smanjenje ograničenja brzine na autocestama za najmanje 10 kilometara na sat, kao i takozvane nedjelje bez automobila, pri čemu svaki takav dan pomaže uštedjeti oko 380.000 barela nafte, tvrdi globalni energetski nadzornik.

U dokumentu se dalje ističe da nedjelje bez automobila zapravo nisu ništa novo, budući da su slične mjere uvedene u zemljama poput Švicarske, Nizozemske i Zapadne Njemačke na vrhuncu naftne krize 1973. godine. Štoviše, neki su gradovi nedavno usvojili tu praksu kako bi poboljšali javno zdravlje, napominje IEA.

Povrh toga, IEA preporučuje onima koji mogu da rade od kuće do tri dana u tjednu. Među nekim drugim stvarima koje bi vladama bilo dobro da uvedu su jeftiniji javni prijevoz i poticaji za kupnju bicikla.