Prema riječima nekih epidemioloških stručnjaka, već omražene maske za lice mogle bi ostati prisutne duže vrijeme, a neki kažu čak i godinama unaprijed.

Profesor Graham Medley, savjetnik Znanstvene savjetodavne agencije za hitnoće (SAGE), nešto poput britanske inačice Stožera civilne zaštite, te stručnjak za zarazne bolesti pri londonskoj Školi za higijenu i tropsku medicinu, smatra kako će maske u toj zemlji biti uobičajena pojava još nekih pet godina.

Glavni britanski znanstveni savjetnik vlade Sir Patrick Vallance je pak poručio da bi maske vrlo vjerojatno mogle biti obavezne iduću zimu, čak i ako sve odrasle osobe u toj zemlji budu cijepljene protiv COVID-19.

Vallance je rekao da će vlada zadržati dio mjera nakon što zemlja izađe iz lockdowna, a jedna od tih mjera mogla bi biti nošenje maski u javnosti.

Vladini znanstvenici čak smatraju da bi ljudi trebali slijediti neke osnovne smjernice i na dulje vrijeme, nakon što prođe cijepljenje. U dokumentu u kojem se raspravlja o javnom životu nakon epidemije, SAGE drži da će pridržavanje određenih mjera društvene distance biti nužno kako bi se „spasili životi i smanjila prijetnja zdravstvenom sustavu“.

U SAD-u je pak dr. Anthony Fauci, glavni američki epidemiolog, također upozorio da bi populacija trebala i slijedeću zimu nositi maske.

Profesor  Medley je rekao da je optimističan glede borbe protiv korona virusa, ali da povratak u normalan život kakav je bio prije pandemije neće skoro uslijediti.

Vjerujem da će maske za lice i dalje biti mjera zaštite od respiratornih bolesti, ne samo za ovaj virus, a ako se za nekoliko godina korona ponovno pojavi, maske će odmah biti vraćene na lice.

Osobno, neće me iznenaditi da u budućnosti budemo viđali ljude s maskama na licu prilikom većih okupljanja i u zatvorenom prostoru, čak i za nekoliko godina, bez obzira bude li to vlada propisivala ili ne.