Europa hitno mora razviti zajednički pristup obuci imama i razmijeniti najbolje prakse o načinima suzbijanja vjerske radikalizacije nakon nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Austriji, izjavili su u petak sudionici internetskog događaja „Borba protiv vjerskog ekstremizma i terorizma u Europi: Što dalje?“.

U srijedu su francuski mediji izvijestili da se predsjednik Emmanuel Macron sastao s francuskim Vijećem za muslimansko štovanje i zatražio od njega da u roku od dva tjedna donese povelju o vrijednostima Republike koju bi trebale poštivati članice i pridružene organizacije. Ovaj potez uslijedio je u sklopu francuskih napora da konsolidiraju obuku i akreditaciju vođa vjerskih zajednica u zemlji nakon terorističkih napada u Francuskoj i Austriji od kraja listopada do početka studenog.

Moramo stvoriti uvjete na europskoj razini kako bismo obučavali imame. Inače će to činiti druge zemlje, poput Turske. Erdogan bi želio zauzdati islamske zajednice“, rekao je Manuel Valls, bivši premijer Francuske.

Dodao je da turska zajednica uz pomoć financijske potpore želi kontrolirati sunitske islamske zajednice u Europi.

S pravnog, političkog i vjerskog gledišta, moramo ih kontrolirati kako bismo pomogli u konstruiranju prosvijećene islamske religije“, rekao je Valls.

Među „vrijednostima“ koje su navedene u povelji koju zahtijeva Macron, trebalo bi spomenuti da je islam u Francuskoj religija, a ne politički pokret, prenose francuski mediji.

Član britanskog Donjeg doma i bivši specijalni izaslanik za slobodu religije i vjere Rehman Chishti smatra da takve mjere same po sebi ne mogu biti učinkovite, već je umjesto toga potrebna suradnja sa samim vjerskim vođama, kao i razmjena najboljih praksi zemalja u Europi.

Ono što vidimo u Francuskoj i ono što smo vidjeli u Beču s pitanjem pojedinaca koji su uvučeni u otrovnu ideologiju u mjestima štovanja, mislim da je rješenje toga u dijeljenju dobre prakse između naših europskih partnera i Ujedinjenog Kraljevstva o tome kako da se time pozabaviti“, rekao je Chishti.

Iznio je primjer odluke britanske vlade da uvede pravila koja zahtijevaju od svake vjerske organizacije koja je primila više od 5.000 funti državnog novca da to izjavi, kako bi udovoljila standardima transparentnosti.

Štoviše, vjerske vođe treba pozvati da „razotkriju svaki pokušaj manipuliranja Bogom u svrhe koje nemaju nikakve veze s njim ili njegovom slavom“, dodao je.

Ahmed Mansour, stručnjak za islamizam i autor iz Njemačke, također je naglasio potrebu zajedničkog europskog pristupa problemu radikalizacije.

Ono što još uvijek nedostaje, veliki je izazov pronaći europsko globalno rješenje. Nakon takvih napada vidimo slabe točke u suradnji vlasti, policije ili tajnih službi. Potrebna nam je veća razmjena informacija“, rekao je Mansour.

Ranije ovog tjedna, Marco Lombardi, direktor talijanskog tima za sigurnost, teroristička pitanja i upravljanje hitnim situacijama, rekao je da Europskoj uniji nedostaje razmjena informacija između antiterorističkih agencija.

U ovom trenutku postoji samo načelo razmjene podataka – kada se znanje daje u zamjenu za neki drugi podatak – ali potpuno dijeljenje je nemoguće, s obzirom na to da za to ne postoji paneuropska namjenska institucija, poput europske obavještajne službe.

Moramo promicati našu deradikalizaciju, ali to moramo raditi profesionalno. Puno je dobrih projekata, ali nema standarda“, dodao je Mansour.

Događaj pod nazivom „Suzbijanje vjerskog ekstremizma i terorizma u Europi: što dalje?“ organizirali su Institut za slobodu vjere i sigurnost u Europi i inicijativa Konferencije europskih rabina.