Potaknut strahom od problema “prenaseljenosti”, jedan vodeći stručnjak za umjetnu inteligenciju vjeruje da će nadolazeće generacije početi odgajati umjetnu „Tamagotchi djecu” umjesto pravog potomstva.

Oni određene dobi sigurno će se sjećati “Tamagotchija”, lažnih AI kućnih ljubimaca koji su bili svojevremeno popularni među djecom.

Međutim, prema jednom od vodećih istraživača u Ujedinjenom Kraljevstvu, još jedna “Tamagotchi generacija” je tek na vidiku, ali umjesto da uzgaja masovno proizvedene, džepne digitalne kućne ljubimce, ova nova generacija naizgled će živjeti više u stilu Blade Runnera, s budućim roditeljima koji odgajaju digitalnu djecu umjesto pravih ljudi.

Tako kaže izvješće The Telegrapha, u kojem se navodi da bi ta lažna djeca bila proizvod umjetne inteligencije (AI) i da bi se nalazila unutar takozvanih “metaverzuma” na kojima upravo sada rade veliki tehnološki moguli kao što je Mark Zuckerberg.

Istraživačica Catriona Campbell očekuje da će takva lažna djeca s umjetnom inteligencijom postati iznimno popularna u sljedećih 50 godina jer popularni osjećaji ustupaju mjesto maltuzijanskim pogledima, s pojedincima koji se odlučuju lažnim alternativama djeci umjesto da sami odgajaju potomstvo.

“Virtualna djeca mogu izgledati kao divovski skok s mjesta na kojem se sada nalazimo, ali u roku od 50 godina tehnologija će napredovati do te mjere da se bebe koje postoje u metaverzumu ne razlikuju od onih u stvarnom svijetu.”

“Kako se metaverzum razvija, mogu vidjeti kako virtualna djeca postaju prihvaćeni dio društva u velikom dijelu razvijenog svijeta”, nastavlja ona. “Već smo na dobrom putu da stvorimo Tamagotchi generaciju koja će, za sve namjere i svrhe, biti stvarna svojim roditeljima.”