Višedesetljetna popularna igra graničar, omiljena među mladim generacijama diljem svijeta, zabranjena je u brojnim školama SAD-a, a takozvani „stručnjaci“ tvrde kako je riječ o „legaliziranju nasilničkog ponašanja“ koje „dehumanizira“ školarce.

Naime, ovakav zaključak donijela je profesorica i pedagoginja kanadskog Sveučilišta British Columbia imena Joy Butler. Ona tvrdi kako je ova igra „opresivna“ i „dehumanizirajuća“ te da je to utvrđeno istraživanjem u kojem su učenike navodno ispitivali kako se osjećaju tijekom igranja graničara, javlja CBC.

Iako su mnogi učitelji izjavili da je graničar korisna igra koja potiče djecu na kretanje i zabavu, Butler se ne slaže s time, a pritom je iznijela navodno iskustvo jedne jedine djevojčice.

Neimenovana školarka se navodno skrivala u stražnjem djelu dvorane kako bi izbjegla udarce loptom.

To ju je progonilo“ tvrdi Butler. „Što je naučila iz tog iskustva?

„Stručna“ Butler tvrdi kako graničar ne podučava djecu da precizno loptom pogađaju svoje kolege, niti da ostale podučava kako da izbjegnu pogodak loptom. Naprotiv, ona vjeruje kako igra učenike navodi da izbjegavaju svoje kolege.

Butler se navodno ne zalaže za potpunu zabranu igre u školama, iako je dio škola u SAD-u upravo to učinio, već želi da nastavnici shvate kako se on ne bi trebao igrati kako bi se pažnja posvetila učenicima koji se „skrivaju u pozadini“, umjesto onima koji su glasniji ili se vesele „skidanju ljudskih meta.

Ironično, osim što je riječ o svjetski priznatom sportu, koji svoje inačice ima u brojnim zemljama, postoji i takozvano Svjetsko prvenstvo u graničaru.