Studenti na Oxfordu i Cambridgeu učit će kako da ne siluju ljude

Foto: AFP

Studenti prestižnih sveučilišta Oxford i Cambridge dobiti će priliku pohađati izborni kolegij ove jeseni, gdje će učiti o tome kako da ne siluju ljude.

Novi kolegiji, koji su usvojeni na većem broju sveučilišta u Britaniji, kritizirani su od nekih kao „popovanje“.

Drugi pak tvrde kako su oni nužni radi promoviranja razumijevanja o tome što dobrovoljan odabir uopće znači.

Britanski list The Sun izvijestio je tako kako će tijekom 90-minutnih predavanja studenti naučiti da „ne“ definitivno znači ne kao i to da spolni odnos s nekim tko je pod utjecajem opijata spada pod silovanje.

Slični kolegiji održavat će se i na drugim sveučilištima, ali su isti već proglašeni gubljenjem vremena.

George Lawson, student na sveučilištu Warwick, rekao je kako smatra predavanja koja je pohađao „nevjerojatno bolnima.

Nikad nisam bio na dobrovoljnoj nastavi i još nikad nisam nikoga seksualno napastovao. To nije čudo i nije posljedica napora službenika Studentskog vijeća,“ rekao je.

To je zato što ja, kao i većina ljudi, razlikujem ispravno od lošeg.

Studenti na sveučilištu York prošlog su mjeseca održali šetnju, tvrdeći kako su izborna predavanja „popovanje.

Ako studenti doista trebaju predavanja o tome kako reći da ili ne, onda ne bi trebali biti na sveučilištu,“ rekao je jedan student za Daily Mail.

Ne postoji ispravan način kako pregovarati s nekim da s tobom završi u krevetu. Sugerirajući da postoji, ovakve diskusije potaknut će žene da interpretiraju seksualna iskustva kojima nije prethodio dugi, formalni i trijezni razgovor, kao silovanje,“ dodao je.

Izbrona predavanja na sveučilištu Oxford biti će obvezna, dok će predavanja na Cambridgeu biti opcija.

Predavanja su brlo bitna kako bi započeli razgovor o pristanku,“ rekla je Orla White, vice-predsjednica Studentskog vijeća Oxforda.

Ona će sruštiti tabue i potaknuti diskusiju koja se nije odvijala tijekom spolnog odgoja u školi. Povratne informacije koje dobivamo su vrlo pozitivne jer studenti mogu razgovarati o problemima u sigurnom okruženju s ljudima svoje dobi.

Izvor: RT