Stotinjak žena koje nose crne nikabe izašle su na ulice Kabula kako bi izrazile podršku talibanima i strogom tumačenju šerijatskog zakona. Skup je uslijedio nakon vala žestokih prosvjeda za prava žena u Afganistanu.

Studentice obrazovnog sveučilišta Shaheed Rabbani u Kabulu, marširale su u subotu gradskim ulicama uzvikujući „Allahu Akbar” (Bog je najveći), u znak podrške talibanskoj vladavini.

Većina sudionika povorke bila je odjevena u crninu od glave do pete i nosila plakate s natpisima: „Ne želimo suobrazovanje“, „Naša prava sigurna su u islamu“ i „Žene koje su napustile Afganistan nas ne mogu predstavljati”.

Želimo od Islamskog emirata osigurati sva prava žena. Pristup znanju, radu i zdravlju mora biti naveden kao njihov prioritet, a oni se moraju usredotočiti na ta pitanja“, rekle su prosvjednice.

Talibanski militanti, neki naoružani mitraljezima i puškama, marširali su zajedno sa ženama kako bi im osigurali sigurnost.

Skup je uslijedio nakon sastanka na sveučilištu na kojem je bilo oko 300 žena, prenio je AFP. Neke od njih uzele su riječ kako bi osudile prosvjednice za ženska prava i ustvrdile da je afganistanska vlada prognanog predsjednika Ashrafa Ghanija, koju su podržavale SAD, „zloupotrebljavala žene“ i „angažirala ih samo na temelju njihove ljepote“.

Daud Haqqani, direktor vanjskih odnosa u talibanskom ministarstvu obrazovanja, inzistirao je na tome da iako je skup odobrila nova talibanska vlada, njega su organizirale same prosvjednice.