Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dvojica višestruko nagrađivanih mladih hrvatskih studenata već se neko vrijeme bave kreiranjem proizvoda za poboljšanje životnih uvjeta, kako u prometu, tako i u domovima.

Josip Oroz (student elektrotehnike) i Lovro Stipanović (student prometnih znanosti), osnivači i direktori tvrtke Elproms Team, unatoč dugogodišnjem ozračju kontinuirane negativnosti u Hrvatskoj, posvetili su se vrlo zanimljivim informatičko-tehnološkim rješenjima, prenosi Poslovni dnevnik.

Ključno područje njihovog djelovanja je – digitalizacija industrije. Pritom prvenstveno govore o poboljšanju prometne infrastrukture kroz digitalizaciju i regulaciju prometa, poglavito u javnom gradskom prijevozu.

No, dio područja kojim se bave je i digitalizacija i automatizacija kućanskih procesa. „Krajnji cilj je stvoriti Smart city kao rezultat svega navedenog, gdje god je to moguće,” objašnjavaju Josip i Lovro.

Dvojac je već pokupio niz nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Među njima su i zlatne medalje sa svjetskih natjecanja u SAD-u, Njemačkoj, Turskoj, Švicarskoj i Južnoj Koreji.

Jedan od zanimljivih proizvoda ovih kreativaca je i „PRO-S” utičnica. Riječ je o sustavu za upravljanjem električnim instalacijama unutar domova. Stara utičnica jednostavno se može zamijeniti novom – „smart” utičnicom koja ima i vlastito osvjetljenje kao estetski dodatak.

Ova utičnica povezana je s aplikacijom i web sučeljem putem kojih se mogu na daljinu kontrolirati paljenje i gašenje osvijetljenja same utičnice i regulirati njegova jačina. Zanimljivija osobina je svakako mogućnost mjerenja potrošnje električne energije. Sustav također ima timer, senzor vlage te mjerač temperature i vlažnosti zraka.

U slučaju prekida internetske veze, sustavom se može upravljati i preko same utičnice.

Zanimljivost je da se sustav može sinkronizirati s vremenskom prognozom, pri čemu se u slučaju grmljavinskog nevremena iz sustava mogu automatski isključiti električni uređaji.

Ponuda njihovih proizvoda sadrži i zanimljivi „Smart Table Menu”. Riječ je o platformi za virtualno naručivanje jela i pića u kafićima ili restoranima. Tom metodom konobarima i poslužiteljima bi se olakšao posao, a gostima omogućilo jednostavno biranje ponude.

Kako sami ističu, planovi za budućnost su širenje poslovanja izvan granica te daljnja izrada proizvoda za kućansku automatizaiciju, digitaliziranje industrije i prometne infrastrukture.