Svi proizvodi napravljeni u okupiranim naseljima na Zapadnoj obali morati će biti označeni kao takvi, kako europski potrošači ne bili zavedeni generičkom oznakom „Made in Israel“, izjavio je najviši sud EU u presudi.

Zemlje članice Europske unije odsad će morati obilježiti proizvode podrijetlom iz izraelskih okupiranih naselja, presudio je u utorak Europski sud pravde. Takve oznake pomažu potrošačima da budu informirani i o nekim „etičkim razmatranjima“, stoji u presudi.

Obrazloženje je da bi jednostavno naznačivanje da je proizvod „Izrađen u Izraelu“ – kao što se obično radi – moglo biti pogrešno, jer u stvari dolazi s okupiranog teritorija. Točnijim označavanjem proizvoda sada će izričito biti navedeno da je „isključivo židovska država“ zapravo „prisutna na dotičnim teritorijima kao okupacijska sila, a ne kao suvereni entitet“.

Slučaj je upućen na sud nakon što je izraelska vinarija sa sjedištem u jedom od okupiranih naselja pokušala osporiti francusku žalbu prethodne presude Suda EU o označavanju 2018. godine. Ta odluka također nameće korištenje identifikacijskih oznaka, ali nije pravno obvezujuća.

Izrael je počeo naseljavati Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem ubrzo nakon što je zauzeo obje oblasti tijekom Šestodnevnog rata na Bliskom istoku. Danas tamo živi oko 700.000 ljudi, što čini gotovo 10 posto židovskog stanovništva zemlje. Ilegalna okupacija Zapadne obale priznata je na međunarodnoj razini; EU sa svoje strane ne prihvaća to kao dio Izraela.

Izrael, zauzvrat, ne smatra ta područja okupiranim, umjesto toga ih naziva „spornim.“ Još 2012., tročlani odbor na čelu s bivšim sucem Vrhovnog suda Edmundom Levyjem napisao je u opsežnom izvješću da prisutnost Izraela na Zapadnoj obali u pravnom smislu nije okupacija. Izvještaj je bilo meta kritika izvan Izraela, ali bez ikakvih posljedica.

Izrael nastavlja izgradnju ilegalnih židovskih naselja na okupiranim područjima unatoč međunarodnim osudama. Početkom lipnja, izraelski dužnosnici objavili su natječaje za izgradnju kako bi izgradili više od 800 novih jedinica u četvrtima Istočnog Jeruzalema Ramota i Pisgata Zeeva.