Sud u poljskom gradu Krakówu naredio je IKEA-i da vrati na posao člana osoblja koji je otpušten jer je citirao Bibliju kako bi kritizirao LGBT zajednicu na internom forumu tvrtke, presuđujući da je otkaz bio nezakonit i naložio tvrtki da plati troškove sudskog slučaja.

Pravni spor nastao je kao rezultat događaja koji su se dogodili 2019. kada je IKEA objavila pozitivan članak na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije. Odgovarajući na internom forumu, član osoblja, Janusz Komenda, napisao je da je prihvaćanje i promicanje homoseksualizma i drugih devijacija nemoralno i potkrijepio svoje riječi odlomcima iz Biblije koji istospolne odnose proglašavaju opscenim i nemoralnim.

Muškarac je službeno dobio otkaz zbog asocijalnog ponašanja i zbog gubitka povjerenja svog poslodavca. Međutim, odvjetnici iz poljskog pravnog instituta Ordo Iuris tvrdili su da je pravi razlog njegove smjene njegovo izražavanje katoličkih uvjerenja. Komenda je redovito ocjenjivan kao dobar zaposlenik te je napredovao i povećavala mu se plaća, stoga je bilo malo dokaza da je njegov poslodavac izgubio povjerenje u njega.

Prema Ordu Iurisu, odluka IKEA-e prekršila je poljski ustav koji jamči pravo na vjerska uvjerenja i izražavanje vjere. Odlukom su prekršeni i poljski zakoni o radu koji zabranjuju diskriminaciju na temelju vjere i uvjerenja, kao i Europska konvencija o ljudskim pravima koja štiti pravo na izražavanje duboko ukorijenjenih vjerskih stavova.

Početkom prosinca drugi sud u Krakovu prihvatio je žalbu na odvojenu sudsku presudu kojom je odbačen kazneni progon protiv voditelja ljudskih resursa koji je smijenio Komendu. Taj će slučaj sada ići na Vrhovni sud.

Prema riječima Ordo Iurisa, način na koji je poslodavac postupio prema Komendi primjer je diskriminacije kršćana na radnom mjestu. To je zato što je zaposlenik bio prisiljen prihvatiti tuđu ideologiju, a njegovo pravo da izrazi svoje stavove je negirano.