Njemački sud donio je odluku prema kojoj Facebook krši zakon o zaštiti osobnih podataka upotrebom postavki privatnosti koje u osnovi zahtijevaju od korisnika davanje pravih imena.

Prema njemačkom zakonu, tvrtke smiju bilježiti i koristiti osobne podatke samo uz eksplicitnu suglasnost pojedinca.

Ipak, Facebook postavlja zadane postavke u kojima korisnik nema mogućnost izbora o tome kako se koriste njegovi podaci, tvrde iz Federacije njemačkih potrošačkih organizacija (VZBV).

Facebook skriva zadane postavke koje nisu pogodne za privatnost u njegovom središtu privatnosti te ne pružaju dovoljno informacija o tome kada se korisnik registrira,“ objasnio je pravni stručnjak VZBV-a Heiko Dünkel.

Suci u Berlinu otkrili su kako je pet različitih sigurnosnih postavki bilo ilegalno, uključujući i dijeljene podataka o lokaciji tijekom razgovora s drugim osobama te kreiranje profila koji su dostupni vanjskim pretraživačima, što omogućuje svakom korisniku interneta da ih pronađe.

Facebook bi se mogao suočiti s kaznama i do 250.000 eura ukoliko ne sredi ove nedostatke u Njemačkoj. No, prije toga su najavili žalbu na odluku.