Sud odlučio da njemačka obavještajna služba ne smije špijunirati AfD pod sumnjom da su ekstremisti

BfV, njemačka unutarnja obavještajna služba, ne može špijunirati košer-nacionalističku stranku Alternativa za Njemačku (AfD) pod tvrdnjom da se bore protiv ekstremizma, objasnio je u odluci sud.

Odluka Upravnog suda u Kölnu donesena je u petak dok se nastavlja razmatranje žalbe AfD-a. Sud se složio sa strankom da podaci o imenovanju mogu utjecati na njezinu perspektivu izbora. BfV je početkom tjedna proglasio stranku „sumnjivom ekstremističkom organizacijom.“


Njemačka sigurnosna služba klasificirala AfD kao ekstremističku skupinu


Njemački ustav zahtijeva jednak tretman svih političkih stranaka, pa se barem za sada BfV ne može ponašati prema AfD-u onako kako je to činio prije nego što su mediji izvijestili o novom statusu.

Odluku o tretiranju AfD-a kao moguće ekstremističke skupine predsjednik BfV-a Thomas Haldenwang donio je 25. veljače, ali u javnost je to izašlo tek u srijedu. Sigurnosna agencija ima značajne nadzorne ovlasti – poput prisluškivanja telefona, presretanja e-pošte i regrutiranja doušnika – protiv pojedinaca i entiteta s popisa ekstremizma.

Zastupnici i parlamentarni kandidati ne mogu se tretirati na ovaj način. Sudska zabrana sprječava takve aktivnosti i protiv redovnih članova AfD-a, dok sud u Kölnu preispituje slučaj.

Sud je rekao da je intervenirao zbog javne prirode optužbi protiv AfD-a i da tek treba razmotriti meritum njihove žalbe. Stranka tvrdi da se BfV koristi za ocrnjivanje njene reputacije i otežavanje kampanje na regionalnim i saveznim izborima. Njemačke pokrajine Baden-Wuerttemberg i Falačko Porajnje održavaju izbore kasnije ovog mjeseca, dok će se u lipnju i rujnu u Njemačkoj održati još glasanja.

Dužnosnici AfD-a pozvali su tu zabranu kao pobjedu „za nas, ali i za vladavinu zakona“, riječima njezina suvoditelja Jorga Meuthena. Alice Weidel, koja je na čelu parlamentarne frakcije stranke, pitala se hoće li „ispravak“ postati toliko publiciran kao početna objava poteza BfV-a i ponovila da je AfD bio meta u „blatnjavoj borbi“.

Sličan je slučaj AfD dobio 2019. godine, kada je isti sud u Kölnu presudio da BfV nije opravdao imenovanje stranke „testnim slučajem“ – klasifikacijom niže razine koja nalaže prikupljanje materijala otvorenog koda, ali ne i tajni nadzor. Agencija je postupila „nezakonito i nerazmjerno“ odajući javnosti svoje sumnje, presudio je sud.


Afrički član AfD-a tvrdi kako Njemačka mora prestati primati Afrikance u zemlju (VIDEO)