Sudac u kanadskoj provinciji Alberta presudio je da ženi nisu povrijeđena prava kada joj je uskraćena transplantacija organa jer nije bila cijepljena protiv koronavirusa.

Sudac Paul Belzil presudio je da Annette Lewis, ženi iz Edmontona, Alberta, nisu povrijeđena njena prava uskraćivanjem transplantacije organa zbog statusa cijepljenja.

Prema sucu Belzilu, kanadska povelja o pravima i slobodama nema nikakvog utjecaja na odluke liječnika i transplantaciji organa, unatoč tome što su medicinski stručnjaci dijagnosticirali transplantaciju kao jedini način da gospođa Lewis preživi progresivnu bolest od koje boluje, javlja televizijska kuća CBC.

Liječnici su Lewis dijagnosticirali njezinu bolest 2018., a 2020. pozvali su je da primi različita cjepiva, na što je ona pristala, no nije pristala primiti cjepivo protiv koronavirusa i rečeno joj je da bez cjepiva neće moći obaviti potencijalno spasonosnu transplantaciju.

“Prihvaćanje ovog cjepiva vrijeđa moju savjest,” rekla je Lewis u izjavi pod zakletvom i dodala, “Trebala bih imati izbor o tome što ulazi u moje tijelo i ne može mi se uskratiti liječenje koje mi spašava život jer sam odlučila ne uzeti eksperimentalno liječenje bolesti COVID-19, koju nemam i koju možda nikad neću imati.”

Iako se sudac Bezil složio da je Lewis jedini arbitar o tome što želi unijeti u vlastito tijelo, rekao je da nitko nema urođeno pravo na transplantaciju organa.

“Prijedlog da bi liječnici bili podložni povelji o pravima i slobodama rezultirao bi medicinskim kaosom s pacijentima koji traže beskrajnu sudsku reviziju odluka o kliničkom liječenju”, dodao je.