Sud u Poljskoj poništio je zabranu održavanja marša na 100. obljetnicu nezavisnosti, te će sve nacionalističke skupine danas slobodno sudjelovati u manifestaciji u Varšavi.

Sudskom odlukom poništena je zabrana koju je u srijedu nametnula gradonačelnica Varšave Hanna Gronkiewicz-Waltz, prenosi Sputnik.

Zasebni marš organizirala je i sama poljska vlada, pa je ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak izjavio u subotu: „Ono što nas ujedinjuje je bijelo-crvena zastava. Pozivam sve da pridruže.

Anti-islamski transparent na jednom od marševa. | Foto: Getty

Pokušaj zabrane održavanja marša odnosio se prije svega na nacionalne organizacije i pokrete, zbog činjenice da se prošle godine na istom događaju okupilo oko 60.000 ljudi, pri čemu su neki nosili navodno „uvredljive“ transparente poput onoga „Čista krv, čisti um“.

Jedan od transparenata s prošlogodišnjeg marša. | Foto: Getty

Kao dodatan razlog zabrani navodi se i štrajk policajaca koji su tražili veće plaće, zbog čega je vlada željela angažirati vojsku za očuvanje reda. Međutim, policija je sklopila dogovor s Ministarstvom unutarnjih poslova, pa će se sve odvijati po već predviđenom planu.

Vlasti vjeruju kako će se danas na maršu okupiti oko 200.000 ljudi, dok će dio ljudi doći iz drugih zemalja, prvenstveno Mađarske.