Sudac odbacio optužnicu da je Salvini nezakonito pritvarao imigrante

Senator Matteo Salvini, čelnik stranke Liga, izbjegao je odlazak na suđenje prošlog tjedna nakon što je sudac na Siciliji odbacio optužbe u kojima se tvrdilo da je – dok je bio ministar talijanskih poslova – nezakonito pritvorio ilegalne migrante brodova. Odbacivanje optužnice okončalo je pravne probleme Salvinija u Cataniji; međutim, Salvini će se ove jeseni morati pojaviti na sudu zbog slične stvari.

Sudac Nunzio Sarpietro u sicilijanskom gradu Cataniji u petak je riješio slučaj protiv Salvinija, slijedeći preporuke tužitelja Andree Bonomoa da se dotičnom senatoru ne sudi jer „nije prekršio nijedan nacionalni ili međunarodni zakon“, prenose talijanske novine TP24.

Slučaj datira iz srpnja 2019., kada su suci optužili tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Salvinija za „otmicu“ i „zlouporabu moći“ nakon što je na pet dana blokirao iskrcaj 116 ilegalnih migranata s broda obalne straže Gregoretti, od kojih je većina Sudanaca. Šesti dan, nakon što je postignut sporazum između Italije i drugih država članica Europske unije, spor je završen i brod Gregoretti je smio pristati u sicilijanskoj luci Augusta kako bi iskrcao ilegalne migrante.

Salvini je od početka slučaja negirao krivnju i branio svoje postupke, ustrajavajući kako je ono što je učinio apsolutno neophodno za zaštitu Italije dok se zemlja pokušavala boriti s masovnim porastom dolazaka ilegalnih migranata.

Nakon incidenta, talijanski je Senat u veljači 2020. godine postavio početne temelje potrebne za suđenje kada je glasovao da se Salviniju oduzme pravni imunitet koji mu se obično daje kao članu parlamenta.

Prije glasanja, Salvini se obratio talijanskim zastupnicima, braneći svoje postupke i spomenuo da je spreman ići u zatvor kako bi branio svoju zemlju.

„Naš ustav jasno kaže da je domovinska zaštita sveta dužnost talijanskih građana“, rekao je prije nego što je započela rasprava u senatu.

Unatoč odluci koju su donijeli zakonodavci da Salviniju oduzmu parlamentarni imunitet, tužitelji u Cataniji pozvali su suca da odustane od optužbi, tvrdeći da radnje koje je poduzeo bivši ministar unutarnjih poslova nisu kršile niti jedan nacionalni ili međunarodni zakon te da su bile u skladu sa stavom koalicijske vlade o tom pitanju.

Nakon odluke suca da odbaci slučaj, Salvini je primijetio da presuda pokazuje da je „ministar koji je branio dostojanstvo i granice Italije ministar koji je jednostavno izvršio svoju dužnost“.

„Ovu oslobađajuću presudu posvećujem svojoj djeci i Talijanima, uglednim strancima i policiji koja se svakodnevno bori za to da Italija bude sigurna“, rekao je Salvini članovima talijanskog tiska izlazeći iz sudnice.

Međutim, Salvini još nije potpuno završio s pravnim problemima. Dotičnom senatoru predstoji još jedno suđenje – ovog puta u Palermu – 15. rujna. Za taj slučaj Salvini se tereti za otmicu i zlouporabu položaja zbog sprečavanja 164 ilegalnih migranata da se iskrcaju sa španjolskog broda NVO Open Arms kroz šest dana u kolovozu 2019.

Ako bude proglašen krivim, Salviniju prijeti do 15 godina zatvora.

Nakon odluke suca da odustane od slučaja u Cataniji, Salvini je, upitan o slučaju u Palermu, rekao: „Ako u Cataniji nije pronađena otmica, ne znam zašto bi to trebalo biti u Palermu.“

Salvini je također rekao novinarima: „Kad se Talijani vrate glasati i vrate mi vladinu odgovornost, učinit ću potpuno istu stvar jer imigracija – poput one viđene u Lamepdusi s 3.000 iskrcavanja tijekom vikenda – donosi samo kaos, a Italiji trenutno ne treba kaos.“

Odluka suca da odbaci slučaj dolazi usred masovnog naleta ilegalnih migranata koji su stizali na talijanske obale. Dana 9. svibnja devet brodova koji su prevozili 1.200 migranata iz Tunisa, Obale Bjelokosti i Bangladeša stiglo je na talijanski otok Lampedusa, dovodeći mjesečni ukupan broj dolazaka migranata na 3.000.