Kalifornijski sudac u četvrtak je smanjio odštetu od 2 milijarde dolara za odštetu dodijeljenu paru koji je okrivio Monsantov herbicid Roundup za razvoj tumora. Odšteta je bila prekomjerna i neustavna, presudio je sudac.

Na američkim sudovima, porota je obično odgovorna za određivanje iznosa odštete u slučaju ozljeda ili zdravstvenih posljedica. Međutim, mnoge države imaju zakone koji ograničavaju iznos odštete tako da čak i ako porota dodjeli određeni iznos, može ju smanjiti viši sud.

Par, Alva i Alberta Pilliod, dobit će oko 17 milijuna dolara odštete i 69 milijuna dolara kaznene odštete, rekao je sudac Vrhovnog suda Winifred Smith. Prethodno im je određena odšteta od 2 milijarde dolara, javlja RT.

Njemačka farmaceutska tvrtka Bayer, koja je prošle godine kupila Monsanto za 63 milijarde dolara, odluku je proglasila korakom u pravom smjeru, ali je dodala kako će i na nju podnijeti žalbu.


Američki sud srezao kaznu Monsantovoj žrtvi za 55 milijuna dolara


Mi i dalje vjerujemo da presude i odštete nisu podržane dokazima na suđenju i sukobljavaju se s opsežnim nizom pouzdanih znanstvenih tijela te zaključcima vodećih regulatora zdravstva širom svijeta, koji potvrđuju da se herbicidi na bazi glifosata mogu sigurno koristiti i da glifosat nije kancerogen“, navodi Bayer u priopćenju.

Tužitelji tvrde da Roundup uzrokuje ne-Hodgkinov limfom i da je Monsanto desetljećima pokušavao utjecati na znanstvenike i regulatore da zataškaju dokaze o raku.

Prema sucu Smithu, u slučaju Pilliodovih, „postojali su jasni i uvjerljivi dokazi da je Monsanto nastojao spriječiti, osujetiti ili iskriviti znanstveno istraživanje i znanstvene činjenice koja iz toga proizlaze.


Monsantov zloglasni glifosat pronađen u popularnim pivima i vinu