Sudan: Četiri zrakoplovne nesreće u 24 dana

Najmanje 21 osoba poginula je u nizu od pet bizarnih zrakoplovnih nesreća u Sudanu, koje su se zbile unutar samo 24 dana, od 9. rujna do 3. listopada ove godine.

3. listopada sudanska vojska je na Twitteru objavila da su se „sudarili zrakoplovi AN30 i AN32 sudanskih zračnih snaga, dok su oba istovremeno slijetala na aerodromu Khartoum“.

Video prikazuje sudar dvaju zrakoplova koji istovremeno slijeću na istu pistu u isto vrijeme, što je imalo za posljedicu neizbježan sudar.

17. rujna je također sudanska vojska objavila na svojem Twitteru da se vojni helikopter „SAF mi17 srušio prilikom slijetanja u zračnoj luci Nyala, bez žrtava, dok se vraćao s rutinskog leta sa granice s Centralnom afričkom republikom“.

20. je rujna na Twitter računu sudanske vojske izvješteno o padu „K8 borbenog zrakoplova koji se srušio nedaleko grada Khartouma tijekom noćnog leta, prilikom čega su oba pilota poginula“.

Niz ovih zrakoplovnih nesreća započet je 9. rujna padom zrakoplova u rijeku Yarol na jugu zemlje, prilikom čega je poginulo 19 putnika.

Još 2010. godine Europska Unija službeno je zabranila svim zrakoplovima iz Sudana da lete europskim zračnim prostorom, navodeći „nepoštivanje međunarodnih sigurnosnih mjera i standarda“.

Prema službenim podacima, prosječni IQ u Sudanu je 71.