Tijekom virtualnog brifinga za novinare iz Ženeve, dr. Nima Saeed Abid, koji je 4. kolovoza 2020. preuzeo dužnost predstavnika WHO-a u Sudanu, izrazio je zabrinutost zbog “ozbiljnog biološkog rizika” koji se pojavio nakon što je jedna od zaraćenih frakcija preuzela kontrolu nad središnjim javnozdravstvenim laboratorijem. Zaplijenjeni objekt sadržavao je uzorke ospica i dječje paralize, što je situaciju činilo “nevjerojatno opasnom”. Prema Reutersu, Abid je također izvijestio da je sukob koji je u tijeku u Sudanu rezultirao smrću 459 osoba, dok su 4.072 osobe zadobile ozljede.

U povezanim vijestima, američkim državni tajnik Antony Blinken nedavno je objavio da je odigrao ulogu u pregovorima o novom 72-satnom prekidu vatre, što je produžetak početnog trodnevnog primirja tijekom blagdana. Sudanska vojska, kojom zapovijeda general Abdel Fattah Burhan, i Snage za brzu podršku, paravojna skupina koju vodi general Mohammed Hamdan Dagalo, složili su se pridržavati prekida vatre. Cilj primirja je stvoriti humanitarne koridore kako bi se građanima i stanovnicima omogućio pristup osnovnim resursima, zdravstvenoj skrbi i sigurnim zonama, a istovremeno olakšala evakuacija diplomatskih misija.

Unatoč ovom razvoju događaja, situacija u Sudanu i dalje je neizvjesna jer se pucnjava i eksplozije i dalje čuju u glavnom gradu Khartoumu, a i dalje postoje izvješća o nastavku borbi. Odlazak stranaca i zatvaranje veleposlanstava također su izazvali zabrinutost lokalnog stanovništva, ukazujući na potencijalno pogoršanje tekućeg sukoba.