Sudska odluka negira tvrdnje povjesničara holokausta da je izvjesni Poljak predao Židove Nijemcima

Okružni sud u Varšavi ovih je dana kreirao pravi mali cirkus u kojem se isprepliću negiranje holokausta, suradnja Poljaka s nacionalsocijalistima, medijsko licemjerje i još štošta drugo.

Naime, putem građanske parnice Filomena Leszczynska tužila je dvoje povjesničara o holokaustu koji su njenog ujaka u knjizi optužili da je predao Židove Nijemcima tijekom Drugog svjetskog rata.

Varšavski sud odredio je dvoma profesorima, sociologinji Barbari Engelking i povjesničaru Janu Grabowskom da se javno i službeno ispričaju Filomeni Leszczynski, nećakinji Edwarda Malinowskog, koji je bio gradonačelnik mjesta Malinowo tijekom Drugog svjetskog rata. Dvoje autora knjige insinuiralo je u svom djelu da je on Nijemcima predao Židove te da je čak opljačkao Židovku koja je očekivala pomoć od njega.

Ove tvrdnje iznesene su u knjizi „Noć bez kraja: Sudbina Židova u odabranim općinama okupirane Poljske“. Međutim, navodi su se pokazali netočnim s izvornim materijalima, uključujući i memoare preživjelih.

Engelking i Grabowski sada moraju osim javne isprike oštećenoj također isplatiti 22.000 eura te ispraviti buduća izdanja. Isprika će se također naći i na web stranici Poljskog centra za istraživanje holokausta, koji je ujedno i izdavač knjige.

Prema knjizi, Edward Malinowski optužen je za suradnju s Nijemcima što je zasnovano na tvrdnjama nekoliko osoba koje su s njime bile u sukobu. Ipak, svjedočanstva ukazuju suprotno, pri čemu se navodi da je Malinowski doista bio u kontaktu s Nijemcima, ali samo zato što je štitio stanovnike sela od toga da ih se pošalje u radne logore u Njemačku.

Međutim, autori knjige otvoreno su tvrdili da je Malinowski predao Židove Nijemcima te su ga optužili da je on navodno kriv za smrt nekoliko desetaka Židova te da je opljačkao Esteru Drogicki, koja ga je zamolila za pomoć.

Grabowski je naknadno priznao pogrešku, utvrdivši da je dvojicu istoimenih osoba i gradonačelnika Malinowa, stopio u jednu osobu.

Leszczynska je podigla tužbu uz podršku Poljske lige protiv klevete (RDI) te je dobila parnicu vjerujući kako je knjiga okaljala ime njenog ujaka te da se kosi s načelima ispravnog istraživačkog rada.

Presuda je očekivano izazvala bijes židovskih organizacija, dijela poljskih akademika te apsurdne reakcije raznih medija, među kojima je i jedan hrvatski.

Poljsko pravosuđe ovim je činom na neki način negiralo holokaust, barem kada je u pitanju uloga Poljaka u tom osporavanom događaju. Iako je negiranje holokausta zabranjeno u Poljskoj, ista zemlja predviđa i do 3 godine zatvora za one koji tvrde da su Poljaci sudjelovali u holokaustu.

Cijeli cirkus začinjen je i licemjernim tekstovima medija, pa tako u članku Jutarnjeg lista izvjesna autorica tvrdi kako poljska „ultrakonzervativna vlast ušutkava znanost i kritičku misao“ radi očuvanja statusa nevinosti Poljaka kao žrtava.

Podsjetimo, brojni revizionisti diljem Europe konstantne su žrtve najtežih progona iako je i njihov rad itekako istraživački i znanstveni, potkrijepljen nebrojenim materijalnim dokazima koji osporavaju službenu verziju povijesti. Unatoč tome, revizioniste se stavlja u zatvor zbog „kritičke misli“ i „znanstvenog rada“, ali njih masmediji opisuju tek kao – „teoretičare zavjera.“