Belgijski liječnici dižu uzbunu nakon što su se u migrantskom skvotu u predgrađu Bruxellesa susreli s bolestima koje nikada prije nisu vidjeli u zemlji.

Od prošlog listopada, gotovo 1.000 tražitelja azila živjelo je u bijednim uvjetima nakon što su nezakonito zauzeli zgradu bivšeg saveznog ministarstva financija u Schaerbeeku, koje je predgrađe Bruxellesa. Stanovnici tog područja već su se neko vrijeme žalili na skvot, rekavši da se imigranti neprestano tuku jedni s drugima, što izaziva zabrinutost za javnu sigurnost.

Međutim, zbog nedostatka higijene, profesionalnog čišćenja i nehigijenskih uvjeta, bolest sada hara zgradom.

Liječnici nevladine organizacije Liječnici bez granica (MSF) navodno su bili šokirani kada su pronašli difteriju kod pacijenata koji su živjeli u zgradi. Zahvaljujući cijepljenju, smatralo se da je bolest iskorijenjena iz Europe prije mnogo godina, ali prema belgijskim novinama 7sur7, brojni imigranti sada su je vratili u Belgiju.

“Belgijski liječnici nikada u životu nisu vidjeli ovu bolest”, rekao je David Vogel, MSF voditelj projekta, za La Libre. Upozorava i na slučajeve tuberkuloze, “bolesti koja je bila prisutna u Belgiji u prošlom stoljeću kada su se ljudi grijali na ugljen, a nisu provjetravali.”

Prisutne su i druge bolesti, uključujući šugu i tuberkulozu, pri čemu se šuga vjerojatno širi zbog nepoštivanja osnovne higijene. Bolest, koja je infestacija kože grinjom ljudskog svraba, teško je liječiti u takvim uvjetima. Čak i ako liječnici izliječe osip, imigranti se vraćaju u zgradu zaraženu grinjama, što znači da će se epidemija vjerojatno nastaviti, rekao je David Vogel iz MSF-a.

“Svaki dan živimo u neizvjesnosti. Svaki dan dolazi do tučnjava i policijskih intervencija, a u skvotu se redovito pale vatre”, rekao je jedan mještanin. “Osim toga, kao stanovnici, mnogo patimo od noćne buke”, dodaje.

Oglas:

Zapravo, neki incidenti u skvotu za migrante dospjeli su na naslovnice u nacionalnim medijima u Belgiji, poput slučaja kada je polugoli stanovnik urlao i vrištao dok je koračao vani na rubu sedmog kata zgrade. Video incidenta možete vidjeti na web stranici televizije 7sur7.

“U nedjelju ujutro situacija je bila takva da se čovjek htio baciti kroz prozor sedmog kata zgrade”, rekao je.

List opisuje kako je bilo i napada na ljude, uključujući migrante koji su gađali stanovnike komadima stakla i željeznim šipkama. Unatoč prijavama policiji, nisu uspjeli održati javnu sigurnost.

“Policija je ponovno morala intervenirati nakon što su stanari skvota gađali prolaznike staklom, željeznim šipkama i smećem. Osjećamo se bespomoćno i potpuno zaboravljeni i ignorirani od vlasti”.