Sukob Ukrajine i Rusije povećati će globalnu cijenu hrane

Eskalacija napetosti između glavnih svjetskih dobavljača hrane, Rusije i Ukrajine, vjerojatno će natjerati kupce pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja da traže alternativne isporuke, izvijestio je u utorak Reuters pozivajući se na analitičare i trgovce. Poremećaj bi mogao povisiti svjetske cijene hrane koje su već blizu višegodišnjih maksimuma, upozoravaju stručnjaci.

Dvije zemlje čine oko 29% svjetskog izvoza pšenice, 19% svjetskog izvoza kukuruza i 80% svjetskog izvoza suncokretovog ulja. Trgovci su zabrinuti da bi bilo kakav vojni angažman mogao utjecati na opskrbu i mogao bi prisiliti uvoznike da nađu druge izvore namirnica.

Prekidi u opskrbi iz regije Crnog mora utjecati će na ukupnu globalnu dostupnost“, rekao je za Reuters Phin Ziebell, ekonomist za agrobiznis u National Australia Bank. „Kupci na Bliskom istoku i u Africi će tražiti alternativne izvore.

Trgovci kažu da su neki kupci već preusmjerili plovila drugim dobavljačima zbog zabrinutosti da bi izbijanje rata dovelo do dugotrajnih kašnjenja utovara.

Brodovi izbjegavaju ulazak u Crno more zbog ratnog rizika“, rekao je trgovac sa sjedištem u Singapuru, dodajući da već dolazi do poremećaja u opskrbi.

Analitičari su upozorili da bi nedostatak zaliha iz crnomorske regije mogao povećati potražnju za sastojcima za kruh u SAD-u i Kanadi.

Svjetske cijene hrane lebde na najvišoj razini u posljednjem desetljeću, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima.