Sumnjiv tajming – Briselski istražitelji optužuju Le Pen za pronevjeru EU novca

Pariški tužitelji proučavaju izvješće EU agencije za prijevare u kojem se optužuje francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen i drugi članovi njezine stranke za zlouporabu javnih sredstava dok su bili u Europskom parlamentu.

Izvješće je objavila francuska istraživačka novinska stranica Mediapart nekoliko dana prije nego što će se Le Pen suočiti sa sadašnjim predsjednikom Emmanuelom Macronom u drugom krugu izbora u nedjelju koji bi mogao odrediti budući smjer Europe.

Stranački odvjetnik Rodolphe Bosselut rekao je kako poriče krivnje i doveo je u pitanje vrijeme objave Mediaparta, neposredno prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

Macron vodi Le Pen u anketama uoči nedjeljnih glasovanja, iako je utrka čvršća nego kad su se susreli 2017.

Agencija EU za prijevare OLAF podnijela je prošlog mjeseca svoje izvješće pariškom tužiteljstvu, koje je “u tijeku analize”, priopćilo je tužiteljstvo u ponedjeljak. Još uvijek nije otvorena nikakva službena istraga, a nikakvi detalji nisu objavljeni.

Prema Mediapartu, izvješće OLAF-a navodno je pokazalo da su Le Pen, njezin otac i osnivač stranke Jean-Marie Le Pen i drugi članovi stranke koji su služili u Europskom parlamentu koristili 617.000 eura javnog novca iz “fiktivnih” razloga, posebno u korist tvrtke bliske stranci. Ured za prijevare navodno traži povrat sredstava i potencijalne optužbe za prijevaru i pronevjeru.