Institut za tehnologiju u Karlsruheu u Njemačkoj razvio je „solarne naočale“ koje omogućuju skupljanje sunčeve energije tijekom cijelog dana.

Stakla su načinjena od organskih solarnih ćelija, što je nešto manje učinkoviti materijal od onih na pravim solarnim panelima, ali je mnogo fleksibilniji i laganiji te dostupan u više boja.

Naočale funkcioniraju i kad nisu izložene direktnom udaru sunca, pa tako skupljaju energiju iz okoline čak i u zatvorenim prostorima te generiraju oko 200 mikrowatta električne struje, što je dovoljno za napajanje tek malih uređaja poput slušnih aparata ili brojača koraka.

Međutim, ove naočale trenutno napajaju – same sebe. Energiju koju prikupe koriste za ugrađeni digitalni display koji pokazuje temperaturu okoline i razinu osvijetljenja.

Iako ideja o ovoj vrsti sunčanih naočala nije nešto novo, zanimljivost je da ove naočale omogućuju direktno korištenje zasad vrlo malih količina energije u realnom vremenu, što znači da im nije potrebna baterija za rad.

Mnogi već predviđaju razvoj naočala koje će biti mnogo lakše te će ovim putem opskrbljivati električnom energijom bežične bluetooth slušalice.