Sunčevo UVB zračenje smanjuje mogućnost razvoja kratkovidnosti

66666

Veća izloženost UVB zračenju direktno je povezana s vremenom koje provodimo na otvorenom i izloženosti sunčevim zrakama. Ona je ujedno povezana i sa smanjenom vjerojatnošću razvoja kratkovidnosti.

To se posebno odnosi na osobe u dobi između 14 i 29 godina, koje uslijed izloženosti UVB zračenju imaju manju vjerojatnost od razvoja miopije, odnosno kratkovidnosti, u starijoj dobi.

Astrid E. Fletcher, sa svojim je timom kolega proučila povezanost kratkovidnosti i UVB zračenja, te koncentracije vitamina D. U istraživanje je bilo uključeno preko 4.000 osoba u dobi od 65 godina i više.

Oni su podvrgnuti pregledu oka, dali su uzorak krvi, te su bili ispitivani od strane istraživača. Nakon isključivanja osoba sa posebnim faktorima, ispitivanje se svelo na 371 kratkovidnu osobu i 2.797 osoba koje nemaju problema sa kratkovidnošću.

Istraživači su otkrili da je povećana izloženost UVB zračenju u dobi između 14 i 19 godina, kao i u dobi između 20 i 39 godina, povezana sa smanjenim rizikom od kratkovidnosti, s tim da su ispitanici koji su zbog prirode svojeg posla, životnog stila, ili produljenog obrazovanja, više vremena boravili u zatvorenim prostorima, ujedno imali dvostruko veće izglede za razvoj kratkovidnosti.