Dok su zapadne vlade otvorile svoje čekovne knjižice za Bijele kacige – kontroverznu „spasilačku organizaciju“ u Siriji – njihov je suosnivač iskoristio je taj novac za nadopunu svoje plaće i čak financiranje vjenčanja, navodi se u nizozemskom izvješću.

Danima prije nego što je prošle godine pao s prozora u Istanbulu, suosnivač Bijelih kaciga i britanski plaćenik James Le Mesurier priznao je da je prevario Mayday Rescue, organizaciju koja je prikupljala sredstva za protu-vladinu skupinu u Siriji.

Prema dokumentima koje je objavio nizozemski list De Volkskrant, Le Mesurier je rekao računovođi upućenom da izvrši reviziju knjiga dobrotvorne organizacije da je krivotvorio račune za dobivenih 50.000 dolara, pretvarajući se da je ta donacija poslana za financiranje akcije evakuacije u Siriji.

Umjesto toga, novac je uplaćen samom Le Mesurieru. Osim što si je mjesečno isplaćivao plaću u iznosu od 24.000 eura, Le Mesurier je zagrabio u donirani novac kako bi financirao raskošno vjenčanje u Istanbulu 2018. godine i izdao zajmove svojoj novoj supruzi, bivšoj diplomati Emmi Winberg, navodi se u izvješću.

Računovođa koji je poslan da istraži organizaciju Mayday Rescue otkrio je da su „desetke tisuća dolara u gotovini“ povučeni za plaćanje „bajkovitog vjenčanja.

U međuvremenu, vlade širom zapadnog svijeta postrojavale su se kako bi podržale Mayday Rescue i usmjerile novac za Bijele kacige. Prema izvješću nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova za 2018. godinu, organizacija je od 2014. do 2018. dobila 127 milijuna dolara, a samo 19 milijuna dolara od toga dolazi od nedržavnih donatora.

Samo je Vlada Nizozemske isplatila gotovo 11,5 milijuna dolara u ovom razdoblju, dok su slične donacije stizale iz Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Katara i drugih.

Iako su pozvane kao neustrašivi spasitelji, Bijele kacige optužene su za partnerstvo s Al-Qaidom. Djelujući isključivo na teritoriju koji drže pobunjenici, članovi grupe fotografirani su kako poziraju sa džihadistima i optuženi su za insceniranje napada kemijskim oružjem kako bi privukli zapadne snage protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada.

Turske vlasti proglasile su Le Mesurierovu smrt samoubojstvom. Ubrzo nakon toga, brojne zemlje koje su donirale Mayday Rescue, zatražile su od računovođe, još jednu reviziju knjiga organizacije.

Prema De Volkskrantu, ova je istraga utvrdila da većina financijskih zapisa Maydaya „nedostaje“. Donacije nisu samo predane organizaciji u Amsterdamu i proslijeđene u Siriju, već su distribuirane kroz mrežu komercijalnih organizacija u Turskoj i Dubaiju.

U pismu donatorima Le Mesurier je priznao da ih je prevario, ali tvrdio je da prijevara nije počinjena namjerno. Nakon što su ovi donatori otkrili da je njihov novac nestao, istragu su držali u tajnosti, izvijestio je De Volkskrant.

Nizozemska vlada povukla je sredstva iz Mayday Rescuea gotovo godinu dana prije nego što je Le Mesurier priznao prijevaru i ubio se. Vlada u Haagu odbila je isplatiti dodatnih 57.000 eura organizaciji , dok Njemačka pokušava povratiti gotovo 50.000 eura. Cor Vrieswijk, novi upravitelj Maydaya, rekao je De Volkskrantu da će ova „dobrotvorna organizacija“ biti rasformirana u narednim mjesecima.

Predsjednik Assad tvrdio je u studenom prošle godine da Le Mesurierova smrt nije slučajna, navodeći u intervjuu da je bivši vojnik i plaćenik možda ubijen jer je „znao glavne tajne.“ Ono što Le Mesurier može i ne mora znati nije potrebno nagađati, ali njegova smrt i naknadna istraga Mayday Rescua nisu oslabile financiranje Bijelih kaciga.

Skupina i dalje putem drugih organizacija prima subvencije od zapadnih vlada. Trenutno su njezini članovi zaokupljeni „borbom“ protiv epidemije koronavirusa u Siriji. Međutim, to nije spriječilo njezino vodstvo da lobira američku vladu protiv Assada i pritisne na održavanje sankcija, čak i usred pandemije.