Američka tvrtka koja se bavi izradom podzemnih skloništa za bogate suočila se sa sve većom potražnjom od strane svojih klijenata. Do sada su izgradili desetak takvih luksuznih skloništa za multimilijunaše, uglavnom američke građane, a većina skloništa izgrađena je na Novom Zelandu, koji je procjenjen kao idealna lokacija u slučaju apokaliptičnih scenarija.

Uoči pandemije korona virusa, te u strahu od nadolazeće ekonomske krize i moguće društvene previre koje kriza može sa sobom donijeti, tvrtke koje se bave s ovakvim poduhvatima osjetile su nagli porast potražnje za svojim uslugama.

Jedna od tvrtki je i američki Vivos, koji je prema riječima svog vlasnika Roberta Vicina, nedavno pored novozelandskog grada Christchurch izgradio golemi luksuzni podzemni bunker koji može primiti 300 ljudi.

Korona virus je očito ljudima ukazao na činjenicu koliko smo svi ranjivi, no ono što brine ljude je što dolazi nakon toga“, objašnjava Vicino, koji kaže da se bogataši sada boje ekonomskog kolapsa i nemira, te pljački i provala od strane osiromašenih sugrađana, a u svojoj paranoji traže sve načine kako da se zaštite, pa makar to uključivalo izgradnju bunkera u zemlji na drugom kraju svijeta.

Vicino kaže da je ove godine potražnja za njihovim bunkerima porasla za 400 posto. Kazao je da se dvadesetak obitelji već preselilo u bivše američko vojno skloništa u Južnoj Dakoti, koje može primiti 5.000 osoba.

Njegova tvrtka nedavno je izgradila sklonište u Indiani, s kapacitetom za 80 osoba, a suparnička tvrtka Rising S Co trenutno gradi još jedan bunker u Teksasu.

No izgleda da je Novi Zeland posebno privlačan bogatim i paranoičnim američkim bogatašima. Novozelandski trgovci nekretninama potvrdili su da imaju sve više upita od strane američkih građana za kupnju nekretnina u toj otočnoj državi.

Novi Zeland zanimljiv je zbog svoje izoliranosti, a posebno je to došlo do izražaja uslijed aktualne pandemije, nakon što je brzim i efikasnim mjerama izolacije Novi Zeland zabilježio samo 1.440 slučajeva zaraze i samo 12 smrtnih slučajeva.