Šuplja demokracija – njemačka vlast želi oduzeti pobjedu AfD-u zbog “nepodobnosti”

Foto: John Macdougall / AFP

U potezu koji bi imao ozbiljne implikacije na budućnost demokracije u Njemačkoj, pobjeda na okružnim izborima političara Alternative za Njemačku (AfD) u Sonnebergu se preispituje kako bi se vidjelo je li novoizabrani službenik “pogodan za demokraciju”.

Pobjeda AfD-a u Sonnebergu označava prvi put da je stranka osvojila mjesto u okružnoj upravi, s 52,8 posto birača koji su odabrali Roberta Sesselmanna da vodi okrug unatoč tome što sve glavne stranke u Njemačkoj podupiru njegovog protukandidata iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), Jürgena Köppera. Njemački mediji i politički establišment reagirali su s bijesom zbog rezultata.

Unatoč izbornom ishodu, Sesselman možda nikada neće moći stvarno obnašati dužnost, budući da izborni rezultat može biti retroaktivno poništen, prema izvješću Welta. Posljednja “provjera” dolazi u trenutku kada se za svakog kandidata provjerava podobnost za kandidiranje prije svake izbore, što je Sesselmann već prošao. Međutim, sada kada je Sesselmann pobijedio, vlada Tiringije provodi još jednu provjeru kandidata, a mnogi stručnjaci strahuju da će ta provjera preokrenuti demokratski ishod.

Međutim, Sesselman ima svoje branitelje, uključujući i one izvan AfD-a. Na primjer, predstavnici stranke CDU u Tiringiji odbili su najavljeni test podobnosti Sesselmanna zbog bojazni da bi takav process dodatno poljuljao povjerenje Nijemaca u demokraciju i izazvao frustraciju stanovništva.

CDU je nadalje naveo da se demokratska volja birača mora poštivati “čak i ako bismo željeli drugačiji rezultat”.

Na Twitteru je europarlamentarac Maximillian Krah napisao o izjavi: “Dovođenje u pitanje izbora upravitelja okruga očito je nezakonito i ugrožava povjerenje u demokraciju.”

Tiringijsko ministarstvo unutarnjih poslova kaže da će ispitati Sesselmannova stajališta o ustavnoj lojalnosti jer državni Ured za zaštitu ustava (BfV) klasificira AfD u Tiringiji kao “desničarske ekstremiste”. Upravni ured tako bi mogao retroaktivno proglasiti izbor nevažećim.