Mađarska pro-obiteljska politika i društvena usmjerenost rezultiraju porastom nataliteta kod bračnih parova, pa se negativan trend kojeg su europski vlastodršci nazvali „nepovratnim“ zapravo okrenuo bez masovne imigracije.

Zemlja ne proživljava samo rast nataliteta; Mađarska vraća sat unatrag po pitanju nataliteta i obiteljski strukturirane tranzicije koju su demografi dugo smatrali neizbježnom,“ piše autor članka Lyman Stone, iz Instituta za obiteljske studije.

Stone tvrdi kako je to neuobičajena pojava za mnoge zemlje svijeta, posebice one u Europi.

U svom tekstu, Stone kao poticaj posebno ističe financijsku podršku mladim obiteljima, poput potpora pri kupnji kuća, poreznih olakšica za djecu te rastuće gospodarstvo. Pritom je i opća društvena orijentiranost prema obitelji također značajan faktor.

Temeljna načela pro-obiteljske politike usvojena su 2011., a zasnovana je na zaštiti i očuvanju tradicionalnih vrijednosti braka između muškarca i žene, pri čemu je obitelj temelj zdravog društva i preduvjet za opstanak nacije.

Mađarske vlasti potiču natalitet: „Svatko tko želi podizati djecu treba imati tu mogućnost“

Povećanje nataliteta u Mađarskoj započelo je 2012., ali se značajniji rast pojavio 2015. i 2016., kada se i više Mađara vjenčalo, posebice mladih.

Dok su se vlasti recimo Njemače i Švedske, kroz političke manipulacije i masovnu medijsku propagandu usmjerili isključivo na masovnu imigraciju kao „povećanje nataliteta“, mađarske vlasti odlučile su dokazati suprotno.

Mađarski premijer Viktor Orban oštro je kritizirao liberalni sustav zbog uništenja obitelji, tvrdeći kako liberalizam „ne štiti u sferi obitelji, jer liberalna demokracija ne jača obitelji: ona održava postojanje mnogih vrsta obitelji, mnogih načina života, a mi moramo načiniti razlike među njima. Jedna od posljedica toga jest da proživljavamo razdoblje demografskog pada.