Izraelsko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u četvrtak da će optužiti sedam osoba, uključujući Davida Shimrona, odvjetnika i rođaka Benjamina Netanyahua, Eliezera Maroma, bivšeg zapovjednika mornarice i Mikija Ganora, poslovnog čovjeka i lokalnog predstavnika Thyssenkruppa, za različita kaznena djela, uključujući podmićivanje, pranje novca i prijevaru. Sve je povezano s kupovinom njemačkih podmornica u iznosu od dvije milijarde dolara.

Svi osumnjičeni zanijekali su bilo kakvu kaznena djela, ali će morati izaći pred sud, prenosi New Europe.

Izraelska policija preporučila je i podizanje optužnice protiv zamjenika Vijeća za nacionalnu sigurnost Avriela Bar-Yosefa za primanje mita, prijevaru, kršenje povjerenja i zavjeru radi počinjenja zločina, no odluka o slučaju još nije objavljena.

Afera s podmornicama, poznata kao Slučaj 3000, uključuje dva ugovora koje su potpisali Izrael i njemački brodograditelj Thyssenkrupp za kupnju tri podmornice s opcijom nošenja nuklearnog oružja za 1,5 milijardi eura i mornaričkih patrolnih brodica za 430 milijuna eura.

Dogovor je pod okom javnosti od studenog 2016. godine, nakon što je istražni izvještaj na izraelskom mediju Channel 10 doveo do kriminalističke istrage.

Nakon što je slučaj izašao u javnost, njemačka tvrtka prekinula je veze s biznismenom Ganorom i pokrenula internu istragu koja nije pronašla dokaze o korupciji u postupanju s ugovorom iz 2016. godine.

Iako Netanyahu nije osumnjičeni, ispitivan je u istrazi, nakon što su tužitelji utvrdili da je njegov odvjetnik zastupao i Ganora. Netanyahu je negirao bilo kakve navode rekavši da je bio zarobljen u politički motiviranom lovu na vještice koji su orkestrirali policija i sudstvo.

Izraelski premijer već se suočava s vlastitim odvojenim optužnicama za korupciju, nakon što je optužen da je manipulirao medijima u zemlji trgujući vrijednim uslugama i prihvatio stotine tisuća dolara vrijedne luksuzne poklone od prijatelja milijardera.