Taylor Lane, surfer iz Kalifornije pobijedio je na natjecanje za recikliranu dasku, načinivši jednu takvu od nekoliko tisuća opušaka koje je prikupio s plaža i parkirališta.

Opušci, koje nemarni pušači bacaju gdje god im se prohtije, predstavljaju sve veću štetu za okoliš. Pojedini elementi u njima razgrađuju se između 5 i 15 godina, a većina ih se smatra štetnima.

Međutim, posljednjih godina pokrenuli su se razni oblici aktivnosti kako bi se opušci iskoristili u neke zanimljive svrhe.

Kombinacija asfalta i opušaka kao rješenje onečišćenja ulica

No, Lane se dosjetio kako bi se opušci mogli iskoristiti za izradu daske za surfanje, pa su on i njegov prijatelj proveli ljeto skupljajući na tisuće opušaka s plaža i parkirališta u Santa Cruzu, koje su potom slijepili zajedno pomoću stiropora.

Rezultat je posve funkcionalna daska mase 7.7 kg nazvana „Roach Tail“ koja izgleda poput velike pepeljare.

Izvor: Instagram

Daska je poprilično teška, a zbog toga je upitna mogućnost upravljanja. S druge strane, ima svojih prednosti.

Bio sam sretan kada sam otkrio da, dok je gotovo nemoguće bilo skrenuti, Roach Tail ima nevjerojatnu brzinu na ravnim dijelovima,“ tvrdi Micheal Ciaramella, reporter surferskog časopisa Stab, koji je imao priliku isprobati dasku.

Očekivano, ovaj pothvat više nosi određenu poruku, nego što je predmet sam po sebi ima funkciju. Pored činjenice da opušci predstavljaju sve veći loš utjecaj na okoliš, industrija proizvodnje dasaka za surfanje mogla bi dobiti neke nove ideje. Trenutno je poliuretan još uvijek favorit kad su u pitanju materijali dasaka, međutim, on je kao takav izrazito toksičan. Daske od polistirena, koji je ekološki manje štetan, postoje, ali potrebno je dvostruko više truda kako bi se one oblikovale.