U Izraelu svake godine aktivno djeluje desetak tisuća pedofila, što dovodi do oko 100.000 žrtava godišnje, prema izraelskoj udruzi za nadzor pedofila.

Udruga Matzof, organizacija koja aktivno prati izvješća o pedofilima u raznim medijima i mjesečno ažurira podatke, navodi da su samo u srpnju u Izraelu prijavljena 22 slučaja pedofilije, o čemu su oni saznali putem medija. Velika većina se ne prijavljuje, prenosi Jerusalem Post.

U Izraelu svakodnevno djeluju deseci tisuća pedofila bez ikakvih problema“, rekao je Eliran Malki, čelnik udruge Matzof.

Ne odvraća ih policija i sigurno ih ne odvraćaju prezirne presude koje dolaze iz ruku sudaca na raznim sudovima“, dodao je, navodeći incident u kojem su jednog određenog pedofila sudovi pustili bez kazne, usprkos dokazima o tisućama pedofilskih materijala pronađenih na njegovom računalu, jer je sud ustvrdio da će to „naštetiti njegovoj karijeri.

Sud ne mari za broj žrtava i pokazuje nesrazmjerno dobro postupanje s počiniteljima, prema Malkijevim riječima.


Izrael – sigurno utočište za pedofile?


Asocijacija prikuplja izvješća iz medija kako bi se formirali statistički podaci jer u Izraelu trenutno ne postoji javni registar počinitelja seksualnih zločina.

Matzof će i dalje izvještavati i slijediti te trendove iz mjeseca u mjesec. Statistika govori o žrtvama i oni su živi dokaz zašto se moramo boriti za uspostavljanje javne baze pedofila“, dodao je.

U lipnju su u medijima prijavljene najmanje 22 slučaja pedofilske aktivnosti, uključujući 26-godišnjaka koji je počinio seksualna zlodjela nad dvojicom braće u dobi od šest i osam godina u javnom parku u Beershebi. Tu je i 40-godišnji muškarac koji je počinio seksualna zlodjela nad 11-godišnjom kćeri svoje djevojke, dok su još živjeli zajedno prije nego što je osuđen na šest godina zatvora. A tu je i slučaj 53-godišnjaka koji je počinio seksualna zlodjela nad sedmogodišnjom djevojčicom – popis se nastavlja.

Brojni pedofili u Izraelu su židovski imigranti koji su utočište potražili u zemlji prema zakonu o povratku, navodi se u izvješću objavljenom u veljači.

Jedan od takvih primjera je Jimmy Karow, koji je 2000. pobjegao iz SAD-a nakon što je u Oregonu optužen za seksualno zlostavljanje devetogodišnje djevojčice. Karow, kojeg traži Interpol, uspio je ostati u Izraelu, gdje se navodno kretao između različitih židovskih zajednica kako ne bi bio javno prokazan.

Najistaknutiji slučaj koji je poznat javnosti bio je slučaj Malke Leifer, koja je bila ravnateljica ultra-ortodoksne škole Adass Israel u Melbourneu od 2003. do 2008. Nakon što su optužbe o njenom seksualnom zlostavljanju učenika izašle u javnost, pobjegla je u Izrael.

Izbjegla je deportaciju natrag u Australiju nakon što je Izrael 2014. primio službeni zahtjev tvrdeći da ima mentalnu bolest. Kad je okružni sud tu tvrdnju poništio, Leifer se žalila Vrhovnom sudu.

Nedavno u srpnju, Vrhovni sud saslušao je Leiferinu žalbu da pokuša oboriti odluku nižeg suda utvrdivši kako je ona mentalno podobna za izručenje Australiji.

U svibnju, nakon šestogodišnje pravne sage, sutkinja Okružnog suda u Jeruzalemu Chana Miriam Lomp presudila je da je Leifer mentalno sposobna za suđenje po 74 točke seksualnog zlostavljanja i silovanja maloljetnika.

Usprkos tome, Izrael je i dalje poznat kao utočište židovskih pedofila iz cijelog svijeta, jer ih Izrael u pravilu odbija izručiti zemljama u kojima su počinili zločine.


Izraelska ravnateljica optužena za 74 slučaja seksualnog zlostavljanja djece. U bijegu od pravde pomogao joj izraelski diplomat