Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Općinski centar za integraciju razdoblju između 2012. i 2016., svaki treći stanovnik je stranog porijekla, a među mlađima od 18 to je svaki drugi.

Broj stranaca u gradu povećao se za 38 posto u razdoblju od samo četiri godine, piše Neue Westf!alische. Međutim, među djecom i mladima broj onih stranog porijekla veći je od 50 posto.

Zanimljivi su i rezultati istraživanja životnih uvjeta onih autohtonih Nijemaca i imigranata u tom gradu. Gotovo polovica stranaca 2016. je živjela u kućanstvima koje su činile obitelji s jednim djetetom.

S druge strane, samo jedan na četiri Nijemca živio je u tradicionalnom obiteljskom domu. Oko 43 posto od takvih živjelo je ili kao samac ili u zajednici bez djece.

Po nezaposlenosti također prednjače stranci. Jedan na svakog trećeg nezaposlenog nije imao njemačku putovnicu 2016. godine.

Po stupnju obrazovanja, 44 posto mladih Nijemaca završilo je najmanje srednju školu, dok je kod stranac ta brojka 18 posto.

Bielefeld je grad sa 330.000 stanovnika i poznat je po Bielefeldskoj uroti, koju su mediji i neki političari koristili da bi ismijali teorije prema kojima mnogi tvrde da taj grad više ne postoji.