Svaki šesti stanovnik Engleske i Walesa rođen u inozemstvu

Foto: Getty

Stanovništvo Engleske i Walesa rođeno u inozemstvu dosegnulo je najvišu razinu u zabilježenoj povijesti, s nekih 10 milijuna, ili svakim šestim stanovnikom u zemlji koji je rođen izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema brojkama iz popisa stanovništva koji se provodi jednom u desetljeću, postotak onih koji su rođeni izvan Ujedinjenog Kraljevstva i žive kao ‘normalni stanovnici’ Engleske i Walesa porastao je za nevjerojatnih 2,5 milijuna tijekom prošlog desetljeća, sa 7,5 milijuna (13,4 posto stanovništva) na 10 milijuna ili 16,8 posto stanovništva od prethodnog popisa stanovništva 2011. godine.

Dok vlada tek treba objaviti demografske podatke za one koji su rođeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, objava od srijede pokazala je da od onih koji su rođeni u stranim zemljama, oni koji dolaze iz zemalja EU (uključujući Hrvatsku, koja se pridružila EU-u 2013.) predstavljaju 36,6 posto (3,6 milijuna) stanovništva rođenog u inozemstvu, što je povećanje u odnosu na 2,5 milijuna u 2011. Stoga je oko 6,4 milijuna stanovnika Britanije rođenih u inozemstvu rođeno izvan EU, u odnosu na 5,1 milijun prije deset godina.