Svako drugo ubojstvo u Americi ostane neriješeno

Pregled statistike FBI-a pokazuje da je stopa razriješenih ubojstava – udio slučajeva svake godine koji se riješe, što znači da policija uhiti počinitelja ili zatvori slučaj zbog drugih razloga – pala na najnižu točku u više od pola stoljeća.

Thomas Hargrove, koji vodi Murder Accountability Project, koji prati neriješena ubojstva diljem zemlje, kaže: “Nikad nije bilo ovako loše. Tijekom posljednjih sedam mjeseci 2020. većina ubojstava ostala je neriješena. To se nikad prije nije dogodilo u Americi.”

Prema analizi CBS Newsa daleko je manje vjerojatno da će policija riješiti ubojstvo ako je žrtva crnac ili hispanoamerikanac. U 2020., ubojstva u bijelačkim zajednicama bila su oko 30% vjerojatnija da će biti riješena nego u slučajevima sa hispanoameričkim žrtvama i oko 50% više nego kod žrtava u crnačkim zajednicama, pokazuju podaci.

U 2020. Policijska uprava Los Angelesa izvijestila je o stopi rješavanja od oko 55% — što je nešto bolje od nacionalnog prosjeka.

U Chicagu policija ne prijavljuje podatke o odobrenju putem FBI-jevog programa Uniform Crime Reporting, pa su CBS News podnijeli zahtjev prema Zakonu o slobodi informacija za podatke čikaške policije (CPD). Ti su podaci pokazali da je 2020. stopa razriješenih ubojstava bila oko 44% – 16% manje od nacionalnog prosjeka. No i taj podatak nije potpun, jer je dobar dio riješenih slučajeva zaključen na zbog iznimnih razloga, što znači da protiv počinitelja nije podignuta optužnica zbog nedostatka dokaza ili nekog drugog razloga.

Bez tih iznimno riješenih slučajeva, stopa razriješenih ubojstava 2021. godine u Chicagu bila je samo 24%, pokazuje analiza CBS Newsa.