Svaku jesen Indiju zahvati golemo zagađenje zraka zbog paljenja usjeva

Izvješće koje je objavio Reuters, otkriva uzroke „golemog onečišćenja zraka koje se pojavljuje svake godine krajem mjeseca listopada, pri čemu gusti smog prekrije ogromne površine sjeverne Indije, uključujući glavni grad New Delhi, a razina onečišćenja premašuje sve dopuštenje pokazatelje“.

Dolaskom jeseni svake godine kombinacija faktora poput paljenja ostataka usjeva, industrijskog onečišćenja, ispušnih plinova vozila i gradilišne prašine dovodi do naglog skoka razine onečišćenja. Problem se dodatno pojačava upotrebnom velikih količina pirotehnike prilikom proslave hinduskog festivala Diwali krajem listpoda i početkom studenog.

Reuters navodi da je prošle godine „opasan otrovni smog natjerao vlasti da zatvore škole, zabrane upotrebu dizelskih generatora, zatvore gradilišta, zabrane paljenje smeća i kamionski prijevoz koji nije neophodan“.

Kako je razina onečišćenja dosegla 12 puta veću razinu od dopuštenih graničnih vrijednosti, indijska medicinska komora proglasila je alarmantno stanje u javnom zdravstvu, a gradonačelnik New Delhija nazvao je svoj grad plinskom komorom. Ove godina mogla bi se ponoviti ista situacija zbog nekontroliranog paljenja ostataka usjeva.

Sjeverni indijski gradovi, među kojima i New Delhi, nalaze se na listi gradova s najzagađenijim zrakom u svijetu, prema statistici Svjetske zdravstvene org anizacije. 14 od 18 najzagađenijih gradova na svijetu nalazi se na sjeveru Indije.

Glavni uzrok zagađenja zraka u Indiji je paljenje ostataka usjeva. Od kraja rujna do sredine studenog farmeri iz Punjaba i Haryane zapale oko 35 milijuna tona ostataka usjeva nakon berbe riže.

Korištenjem mehanizacije za berbu, na tlu ostaju naslage ogoljenih i polomljenih stabljika, i po nekoliko desetaka centimetara debele. Indijci masovno pale nastale naslage kako bi očistili teren za sadnju zimskog usjeva.

Pritom nastaju plinovi poput ugljikovog monoksida i dušikovog dioksida, koji su poznati po formiranju smoga. Paljenje usjeva jedan je od glavnih razloga velikog zagađenja zraka u jesenskim mjesecima. Iz Punjaba i Haryane, zagađeni zrak i smog šire se čitavim sjevernim dijelom zemlje.

Iako su nadležni indijski sudovi zabranili paljenje ostataka usjeva, ta odredba se rijetko sprovodi.

I na posljetku, značajan doprinos zagađenju zraka daje i velika količina pirotehnike koja se koristi pri obilježavanju Diwali festivala, tradicionalnog običaja u većini dijelova Indije.