Povjerenje u američku vojsku toliko je opalo da većina Amerikanaca nema snažno povjerenje u svoje oružane snage, a trend se ubrzao otkako je Joe Biden preuzeo dužnost vrhovnog zapovjednika, pokazuju rezultati nove ankete.

Najnovija anketa o nacionalnoj obrani koju je proveo Institut Ronald Reagan, objavljena krajem prošlog tjedna, pokazala je da samo 45% Amerikanaca ima veliko povjerenje u svoju vojsku. Ovo otkriće je prvi put da je manje od polovice ispitanika u anketi izrazilo snažno povjerenje u američku vojsku.

Povjerenje javnosti palo je za 25 postotnih bodova, sa 70%, u posljednje tri godine. Ocjena je pala za 11 bodova u samo posljednjih devet mjeseci, pod Bidenom, a brojke za druge institucije još su niže. Samo 19% ispitanih Amerikanaca imalo je snažno povjerenje u predsjedništvo u studenom – što je pad u odnosu na 30% u veljači, pokazalo je istraživanje Instituta Reagan. Isti rejting za provođenje zakona pao je na 33% s 50% u posljednje tri godine, dok su mediji zadržali povjerenje od samo 10%, što je pad sa 16% u 2018.

Među onim ispitanicima koji su izrazili malo ili nimalo povjerenja u američku vojsku, kao najčešći razlog naveden je “političko vodstvo”, navodi institut. Na one koji su izrazili snažno povjerenje najviše je utjecalo njihovo visoko poštovanje prema samim vojnicima.

Samo 42% Amerikanaca ima veliko povjerenje u sposobnost vojske da pobijedi u inozemnom ratu, pokazalo je istraživanje. Slično, 40% snažno vjeruje da će vojska djelovati na “profesionalan i nepolitičan način”. Na pitanje koja zemlja ima najbolju vojsku, 69% je odabralo SAD, dok je 17% odabralo Kinu. Gotovo jedna trećina (32%) rekla je da SAD koristi vojsku u previše situacija u kojima bi diplomacija bila bolja.