Sve manje ljudi ima povjerenja u visoko obrazovanje

Povjerenje Amerikanaca u visoko obrazovanje palo je na 36%, što je znatno niže nego u dva prethodna očitavanja 2015. (57%) i 2018. (48%) godine. Uz 17% odraslih u SAD-u koji imaju “veliko” i 19% “prilično” povjerenja, 40% ima “donekle”, a 22% “vrlo malo” povjerenja.

Posljednji pad povjerenja javnosti u visoko obrazovanje je iz Gallupove ankete od 1. do 22. lipnja koja je također pokazala da povjerenje u 16 drugih institucija opada posljednjih godina. Mnogi od tih entiteta, koji se prate češće nego visoko obrazovanje, sada su također na ili blizu najniže razine povjerenja. Iako smanjeno, visoko obrazovanje zauzima četvrto mjesto po povjerenju među 17 mjerenih institucija, s malim poduzećima, vojskom i policijom na prva tri mjesta. Tako je bilo i 2018. godine kada je posljednji put visoko obrazovanje uvršteno na popis institucija.

U 2015. većina Amerikanaca u svim ključnim podskupinama izrazila je povjerenje u visoko obrazovanje, uz jednu iznimku — stranački neovisne (48%). Međutim, do 2018. povjerenje je palo u svim skupinama, s najvećim padom, 17 postotnih bodova, među republikancima. U najnovijem mjerenju, povjerenje je ponovno palo na svim razinama, no najviše je palo kod republikanaca – 20 bodova na 19%, što je najniže u bilo kojoj skupini.

Iako sve podskupine pokazuju pad povjerenja u visoko obrazovanje, i dalje postoje značajne razlike među političkim, obrazovnim, spolnim i dobnim podskupinama. Naime, jedina ključna podskupina s većinskim povjerenjem u visoko obrazovanje su demokrati (59%).