Udio cjenovno pristupačnih domova u Njemačkoj dodatno je pao prošle godine. Za parove s neto mjesečnim prihodom od oko 3.700 eura, samo je 28 posto svih domova u ponudi uopće uzeto u obzir u smislu cijene, prema studiji Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja (IW). Početkom godine ta je brojka iznosila oko 40 posto.

Čak i za prvih 20 posto svih kućanstava, mogućnosti kupnje pale su sa 62 posto na 47 posto, a cijene nekretnina posebno dramatično rastu u gradskim područjima. Tamo se više nego prepolovio udio povoljnih ponuda nekretnina za one koji ipak solidno zarađuju. Čak i u regijama uz gradska područja, oko 46 posto oglašenih nekretnina više im nije bilo pristupačno.

Razlog promjene nije povećanje cijena, već smanjena količina novca kojom je stanovništvo raspolagalo tijekom inflacije. Prema IW-u, Nijemci su se prošle godine morali boriti s povećanjem troškova izgradnje, energetskom krizom i zaokretom kamatnih stopa. Oni koji su morali više trošiti na struju ili plin imali su manje mogućnosti uštedjeti za kuću.

Političke mjere dodatno su poskupile vlasništvo nad kućama. “Donositelji politike ove godine djeluju prociklički smanjujući subvencije za novogradnju i postojeće domove, tako da pogoršavaju povećanje troškova za potencijalna kućanstva koja posjeduju kuću”, objašnjavaju autori studije.