Sve manje podrške američkom slanju oružja Izraelu

Iste večeri kada je američki predsjednik Biden održao govor iz Ovalnog ureda kako bi najavio slanje 100 milijardi dolara u oružju i drugoj pomoći Izraelu i Ukrajini, CBS News objavio je anketu koja je pokazala iznenađujuće slabu američku podršku naoružavanju i opskrbi Izraela, čak i među republikancima.

S rasponom od 52% do 48%, većina svih Amerikanaca protivi se davanju oružja i zaliha Izraelu. Iako je to skoro ravnomjerna podjela, Amerikanci su vrlo ujedinjeni u viđenju najnovijih događaja kao razloga za zabrinutost: 85% zabrinuto je zbog šireg rata na Bliskom istoku, dok je 79% zabrinuto da bi sukob Hamasa i Izraela mogao dovesti terorizam u SAD, prema anketi CBS News/YouGov, koja je provedena prije, tijekom i nakon Bidenovog posjeta Izraelu u srijedu.

Kada je u pitanju Bidenov odgovor na rat Izraela i Hamasa, Amerikanci su podijeljeni. 44% kaže da je Biden pokazao pravu količinu podrške Izraelu, dok 32% kaže da nije pokazao dovoljnu podršku, a 24% kaže da je dao previše podrške.

Posljednjih godina, dugogodišnja dvostranačka potpora Izraelu je napukla, stvarajući dinamiku u kojoj republikanci pouzdano podupiru izraelsku vladu, dok demokrati sve više suosjećaju s Palestincima. Međutim, u najupečatljivijem nalazu nove ankete, čak 43% republikanaca kaže da Sjedinjene Države ne bi trebale slati oružje i zalihe Izraelu.

Među svim Amerikancima, anketa je pokazala da je protivljenje naoružavanju Izraela najjače u skupini od 30 do 44 godine, sa 64% protiv toga. Među mlađima od 30 godina njih 59% je protiv toga. Na drugom kraju dobnog spektra, 64% onih od 65 i više godina želi da se više oružja isporuči Izraelu.

Autor: Ivica Mandekić