Sve veći broj mladih muškaraca dobiva upalu srčanog mišića nakon druge doze Pfizera i Moderne

Iz sustava koji prate sigurnost cjepiva objavljena je informacija da sve veći broj mlađih muškaraca dobiva upalu srčanog mišića nakon druge doze mRNA cjepiva protiv koronavirusa koje proizvode tvrtke Moderna i Pfizer / BioNTech.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te druge agencije za reguliranje lijekova trenutno istražuju problem upale srčanog mišića. Uslijedilo je to nakon što je izraelsko Ministarstvo zdravstva objavilo pronalazak poveznice između tog zdravstvenog problema i cjepiva Pfizer / BioNTech.

Po već ustaljenom običaju, CDC navodno još uvijek „istražuje“ takve probleme te nije došao do „konačnog zaključka“ koji bi potvrdio poveznicu još jedne nuspojave i mRNA cjepiva.

CDC ističe da se većina oboljelih u potpunosti oporavila, dok je dio oboljelih trebao hospitalizaciju.

Podaci tog istog CDC-a navode da je više od polovice slučajeva miokarditisa i perikarditisa zabilježeno u američkom sustavu za praćenje nuspojava cjepiva (VAERS), nakon što su osobe između 12 i 24 godine starosti primili drugu dozu cjepiva tvrtki Moderna i Pfizer / BioNTech.

Većina slučajeva upale srčanog mišića dogodila se unutar tjedan dana od primitka druge doze.

Iz CDC-a navode da je bilo očekivano između 10 i 102 slučaja u toj dobnoj skupini, a prijavljena su čak 283. Također se ističe da je drugi sustav VSD zabilježio povećano pojavljivanje upale srčanog mišića kod cijepljenih između 16 i 39 godina starosti, nakon primitka druge doze.

Iz Pfizera su podržali istragu CDC-a ponovno tvrdeći kako je zanemariv broj nuspojava u odnosu na broj cijepljenih. Moderna tvrdi da nije pronašla vezu između tog problema i svog cjepiva.