Sve veći broj Nijemaca otvoreno propitkuje službenu verziju holokausta

Direktori muzeja posvećenih „najvećem zločinu u povijesti čovječanstva“ žale se kako su provokacije „ekstremnih desničara“ rastući problem u bivšim koncentracijskim logorima u Njemačkoj.

Kako prenosi AFP, direktori muzeja podigli su uzbunu zbog rasta „incidenata“, među kojima najviše ističu upise u knjige gostiju, u kojima se osporava službena verzija o holokaustu, dok neki posjetitelji vodičima postavljaju neugodna pitanja vezana uz tehničke kontradiktornosti provedbe tog holokausta.

Poruke glorificiranja nacizma ili zahtjevi da se logori ponovno otvore za strance postali su uobičajeni,“ kaže Vokkhard Knigge, direktor muzeja u bivšem konc-logoru Buchenwald.


Auschwitz: Kako je broj žrtava službeno pao za par milijuna


Uvijek je bilo incidenata na memorijalnim mjestima, ali uočili smo eskalaciju zbog toga ekstremno desnog razbijanja jezičnih tabua,“ žali se Knigge.

Kako ističe Knigge, broj takvih „incidenata“ udvostručio se u odnosu na 2015. On tvrdi da je sve veći broj „desničarskih ekstremista“ koji izrađuju selfije smijući se ispred navodnih krematorijskih peći, a navodno neki ostavljaju i naljepnice koje glorificiraju revizioniste.

Neki se žale i da je sve veći broj onih koji ne žele samo slušati priče vodiča, već im postavljaju neugodna pitanja vezana uz tvrdnje revizionista koje osporavaju holokaust.

Posjetitelji propitkuju istinitost genocida. To je nešto što nismo iskusili prije nekoliko godina,“ izjavio je Uwe Neumarket, direktor berlinskog Memorijala za ubijene Židove u Europi.


Sve veći broj Talijana koji ne vjeruju da se dogodio holokaust

Na Wikipediji 15 godina stajala laž o nepostojećem „logoru smrti“ u Varšavi i ubijenih 200.000 Poljaka