U proteklih 10 godina broj umirovljenika koji su napustili navodni „ekonomski raj“ povećao se za 8 puta.

Godine 2002. ukupno je 671 njemački umirovljenik primao svoju mirovinu na – Tajlandu, dok je već 2018. ta brojka iznosila 5415. Nasuprot dalekom istoku, u Bugarskoj danas živi 652-oje njemačkih umirovljenika, dok je prije 18 godina bilo njih 107, piše Reuters.

Kako navodi ovaj medij, najveći dio njemačkih umirovljenika odselio je iz Njemačke zbog – ekonomskih razloga – budući da sve veći broj njih živi u siromaštvu.

Iako je u proteklih 10 godina u Njemačkoj zabilježen rast mirovina koji je viši od stope inflacije, povećala se ekonomska nejednakost među umirovljenicima.

Primjerice, godine 2017. udio umirovljenika koji žive ispod razine siromaštva iznosio je 16 posto, da bi se prošle godine povećao na 19 posto, o čemu svjedoče podaci Saveznog ureda za statistiku.

Za mene je dom tamo gdje si mogu priuštiti pristojan život, a to nije u Njemačkoj,“ ispričao je za Reuters Waldemar Hacstätter, umirovljeni 78-godišnji mesar koji se sa suprugom odselio u bugarsko selo Sirakovo.

Njihove mirovine zajedno čine 1200 eura, a time si mogu osigurati znatno bolji život u zemlji čiji je standard niži od njemačkog.