Sve veći broj Sirijaca i Afganistanaca ulazi u EU preko zapadnog Balkana – bez „covid putovnica“

Broj imigranata koji ilegalno ulaze u Europsku uniju prelazeći zapadni Balkan ove se godine gotovo udvostručio, priopćila je u četvrtak granična agencija EU Frontex, a većina dolazi iz Sirije i Afganistana.

Frontex je rekao da je 22.600 imigranata otkriveno da ilegalno ulaze u EU putem zapadnog Balkana od siječnja do srpnja, što je povećanje od 90% u odnosu na isto razdoblje 2020.

U srpnju je taj broj povećan za 67% u odnosu na isti mjesec prije godinu dana, navodi Frontex u priopćenju.

Mnoge zemlje članice EU nervozne su da bi razvoj događaja u Afganistanu, gdje talibani brzo zauzimaju teritorij i prisiljavaju ljude na bijeg, mogao potaknuti ponovnu migracijsku krizu u Europi sličnu onoj 2015/16.

Ukupan broj ilegalnih prelazaka granice u EU od početka godine dosegao je preko 82.000, 59% više nego u istom razdoblju prošle godine, prema Frontexu.

Na kriznom sastanku u srijedu, ministri unutarnjih poslova EU razgovarat će o povećanju broja imigranata na granici između Bjelorusije i Litve.

EU je optužila Bjelorusiju da koristi ilegalne imigrante, uglavnom Iračane, kao političko oružje kao odgovor na sankcije EU uvedene Minsku.

Litva je od siječnja do srpnja registrirala oko 3.700 ilegalnih ulazaka iz Bjelorusije, od kojih je više od 3.000 samo u srpnju, rekao je Frontex.

Poljska je u srpnju otkrila oko 180 ilegalnih prelazaka granice, a Latvija oko 200, prema Frontexu.