Prema nedavnoj studiji koju je provelo sveučilište Harvard, žene sada čine 42% novih vlasnika oružja u SAD-u, što čini gotovo polovicu svih novih vlasnika oružja u posljednjih 5 godina. To je povećanje od 14 posto, a 3,5 milijuna žena pridružilo se redovima novih vlasnica oružja između siječnja 2019. i travnja 2021. Anketa NSSF-a djelomično podupire ovu tvrdnju studije Harvarda navodeći da su trećina novih vlasnika vatrenog oružja od 2021. bile žene.

Pažljivi promatrači industrije vatrenog oružja također su mogli primijetiti jasnu promjenu u načinu na koji tvrtke koje se bave proizvodnjom vatrenog oružja proizvode marketinški materijal s mnogim novim proizvodima poput nedavnog izdanja serije PDP F koji se posebno reklamira ženama. Streljačke organizacije poput “Shoot like a Girl” također su se pojavile s instruktoricama vatrenog oružja čiji je cilj privući više žena u streljački sport i pružiti im ugodnije okruženje za treniranje.

U studiji koju je provelo sveučilište Harvard, jedna četvrtina anketiranih žena izjavila je da je samoobrana glavni razlog zbog kojeg su prvi put željele kupiti vatreno oružje, a mnoge su navele porast građanskih nemira i smanjenje sposobnosti policije tijekom ljeta iz 2020. Drugi razlog koji su mnoge žene navele kao razlog zašto su se naoružale jest to što mnoge od njih sada žive same i osjećaju se ugodnije s vatrenim oružjem u kući za samoobranu.