Bill Gates, suosnivač Microsofta, na naslovnicama se pojavio 2020. godine nakon što je postao najveći vlasnik privatnog poljoprivrednog zemljišta u SAD-u. No on nije jedini multimilijarder koji je krenuo ovim smjerom, i drugi milijarderi na sličan su način prihvatili ovu porezno učinkovitu i općenito sigurnu investiciju. Američki ultra bogati sve više ulažu u hektare obradivog zemljišta.

To je imovina kojoj je vrijednost u porastu. Ima veliku unutarnju vrijednost, a osim toga, zemlja je ograničen resurs”, rekao je direktor American Farmland Trusta John Piotti.

Ljudi poput poslovnog magnata Billa Gatesa, američkog milijardera mađarskog podrijetla Thomasa Peterffyja, Jeffa Bezosa i mnogih drugih, u stalnoj su potrazi za poljoprivrednim zemljištima koja kupuju i potom stavljaju u najam poljoprivrednicima koji ih obrađuju.

Prošle godine je Bill Gates postao najveći vlasnik privatnog poljoprivrednog zemljišta u SAD-u, akumulirajući više od 269.000 hektara. Kupnje su izvršene uz pomoć tvrtke Cascade Investment sa sjedištem u Washingtonu i brojnih drugih tvrtki. Njegovo poljoprivredno zemljište, koje obuhvaća se proteže kroz dvadesetak saveznih država, koristi se za uzgoj povrća kao što su mrkva, soja i krumpir.

Oglas:

Američko ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da se oko 30 posto američkog poljoprivrednog zemljišta iznajmljuje od vlasnika koji su posjednici i ne bave se poljoprivredom, poput Gatesa. Često se kupuju od poljoprivrednika koji su desetljećima bili vlasnici zemljišta i iako su bogati imovinom, možda su siromašni gotovinom.

Ekonomska stvarnost za njih je takva da su cijeli život proveli na poljoprivredi. Njihovo umirovljenje, njihov kapital je sav u zemlji i vezan je uz prodaju zemljišta.

Zarada se ostvaruje korištenjem zemljišta na brojne načine. Prema podacima iz Ministarstva poljoprivrede, oko 39 posto od 911 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta diljem SAD-a iznajmljuje se poljoprivrednicima.

Većina, oko 80 posto tih iznajmljenih poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu je iznajmljivača koji sami nisu proizvođači i inače se ne bave poljoprivredom.