Školovanje kod kuće postaje sve popularniji oblik edukacije u zapadnim zemljama. Prema statističkim podacima iz Velike Britanije i SAD-a, prošle godine je došlo do velikog skoka u broju učenika koji su svoje školovanje odlučili odraditi u svojem domu, pritom ne računajući nastavu na daljinu koja se u mnogim zemljama sprovodi zbog pandemijskih mjera.

Broj djece koje se školuje kod kuće prošle je godine u Engleskoj porastao za 38 posto. Tako je primjerice u gradu Sheffieldu, gdje su godinu ranije 462 obitelji bile registrirane da sprovode školovanje kod kuće, pošle školske godine zabilježeno njih 650. I tu se ne broje djeca koja privremeno pohađaju nastavu na daljinu zbog spomenutih mjera. Govorimo o djeci čiji su roditelji odlučili da je njihovo školovanje i obrazovanje unutar vlastitog doma korisnije za djecu od pohađanja škola u državnom obrazovnom sustavu.

U Americi je ovaj oblik školovanja odavno popularan. U Teksasu je tako u posljednjih 20 godina zabilježen rast od 228 posto djece koja se školuju kod kuće, dok su državne škole u Mississippiju prošle godine zabilježile 23.000 učenika manje nego prethodne godine. U SAD-u se trenutno oko 2.500.000 djece školuje kod kuće.

Školovanje kod kuće

Američko ministarstvo obrazovanja je na saveznom nivou definiralo nekoliko razloga zbog čega se roditelji odlučuju na školovanje svoje djece kod kuće. 12 posto navelo je kao razlog svoje vjerske stavove, a 29 posto je navelo zabrinutost zbog sigurnosti za svoju djecu u javnim školama.

Čak 10 posto američkih roditelja namjerava ove godine svoju djecu školovati kod kuće, a ove je godine interes za školovanje kod kuće u SAD-u porastao za 400 posto.