Švedska javnost pokazala je iznenađujuće visoki stupanj razuma izglasavajući kako je bacanje novca poreznih obveznika na tobožnje rješavanje izmišljenog problema „klimatskih promjena“ bio ujedno i najveći financijski promašaj 2019.

Udruženje poreznih obveznika objavilo je rezultate svoje godišnje ankete o uzaludnom trošenju novca poreznih obveznika, izjavivši da je financiranje „klimatske politike“ najistaknutije razbacivanje novcem, uglavnom zbog činjenice da su se emisije u Švedskoj zapravo neznatno povećale.

Vlada je više nego udvostručila sredstva za klimatsku politiku, ali uprkos tome, emisije se više ne smanjuju. U 2018. emisije su se čak povećale. Zbog toga je klimatska politika proglašena najgorim rasipanjem novca u godini“, rekao je Johan Gustafsson, pravobranitelj za otpad u Udruženju poreznih obveznika.

Previše novca od poreza troši se bez koristi za one koji ga plaćaju.”, dodao je.

Na drugom mjestu ankete našao se projekt Povjerenstva umjetnika koji je preko milijun SEK donirao projektu fokusiranom na umjetničku izložbu za ptice, gliste i gljive(!).

Mats Caldeborg i supruga Katrin Zackrisson Caldeborg stali su iza projekta i rekli su časopisu Expressen: „Umjetnost za ptice, bube, crve i gljive je projekt koji se želi okrenuti naopako u svom uobičajenom načinu gledanja i razumijevanja svijeta. Ovdje manji prirodni stanovnici nisu oni koji su prikazani, već su sami po sebi primatelji umjetnosti.

Rezultati ankete o razbacivanju novca poreznih obveznika objavljeni su nakon što se pokazalo da se mnoge švedske općinske vlasti suočavaju s financijskim teškoćama ili čak bankrotom zbog nedostatka novca zbog uzdržavanja nedavno pristiglih imigranata koji ne rade.