Kampanja „klimatskog ponižavanja“ od strane državne tvrtke usmjerila se na građane i trgovine u Švedskoj kako bi se zaustavila prodaja i upotreba parafinskih svijeća jer one emitiraju ugljični dioksid u istoj količini koliko i 67.000 automobila.

Državna tvrtka Miljömärkning Sverige, čija je svrha označavanje ekološki prihvatljivih proizvoda posebnim etiketama radi lakšeg uočavanja, priopćenjem je pozvala građane i trgovine u Švedskoj da prekinu koristiti parafinske svijeće zbog navodno previsokih emisija ugljičnog dioksida.

Ako bi svi u Švedskoj prestali koristiti svijeće, godišnje bi se umanjila emisija ugljičnog dioksida u količini koju ispusti 67.000 automobila, tvrde iz tvrtke.

Vjerujemo da bi trgovine trebale prestati s prodajom parafinskih svijeća,“ rekla je Maria Forsberg, savjetnica tvrtke.

Godišnje se u Švedskoj potroši oko 46.000 tona svijeća koje su načinjene od parafinskog voska, a koji kod izgaranja svijeće emitira navodno velike količine ugljičnog dioksida.

Miljömärkning Sverige navodi da bi svijeće trebale sadržavati najmanje 90% obnovljivih sirovina kako bi udovoljile kriterijima za dobivanje eko-etikete.